Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Fassin, Xaver Wilhelm Matthias

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Xaver Fassin)
Ga naar: navigatie, zoeken
XaverFassin.jpg

Xaver Wilhelm Matthias Fassin werd op 28 november 1889 geboren in Emmerik als zoon van Franz Fassin en Johanna Hoogen.

In 1920 trad hij als compagnon toe tot de N.V. Chemische Fabriek Langenberg en Co. Hij had de leiding over het bedrijf in 's-Heerenberg, maar bleef nog lange tijd in Emmerik wonen. Wel logeerde hij, volgens het bevolkingsregister van de gemeente Bergh, van 17 maart tot 10 november 1928 in Hotel Burgers, Marktstraat 1 in 's-Heerenberg. Daarna keerde hij terug naar zijn gezin Emmerik.

Op 26 september 1926 was hij getrouwd met Maria van Husen, geboren op 16 januari 1902. Zij overleed op 24 oktober 1931, kort na de geboorte van hun tweede zoon. De zonen waren:

  • Helmut Franz Frits, geboren op 3 juli 1927 in Emmerik
  • Klaus Franz Xaver, geboren op 3 oktober 1931 in Emmerik

Op 26 januari 1935 hertrouwde hij met Else Anna Franziska Adolphine Schlatmann. Zij werd op 1 februari 1906 geboren in Büderich. Deze plaatsnaam komt in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen meerdere keren voor, maar de meest voor de hand liggende geboorteplaats is Büderich bij Wesel.

Korte tijd later, op 27 april 1935, verhuisde hij met zijn gezin naar 's-Heerenberg, waar hij ging wonen op de Boetselaersborg, Het Kattenburg 6 (voorheen A77). Uit het tweede huwelijk werd een dochter geboren:

  • Maria Elisabeth Johanna Stephanie, geboren op 16 januari 1936 in Krefeld. Twaalf dagen later werd zij ingeschreven is 's-Heerenberg.

Fassin was een fel tegenstander van Hitler. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij daarom bemiddeld om Herman Heitkamp en Hein van Uhm vrij te krijgen, die vanwege kleinere verzetsdaden door de Duitsers waren opgepakt. Kapelaan Hegge heeft in november 1942, toen hij in Kamp Amersfoort gevangen zat, in een brief aan pastoor Horsthuis gevraagd of deze aan Fassin wilde vragen een goed woordje voor hem te doen bij de Duitse autoriteiten. Vermoedelijk heeft Fassin dit niet gedaan, omdat bemiddelen voor een gevangene in Kamp Amersfoort een groter risico inhield.

In november 1969 vierde Fassin zijn 80ste verjaardag. Jagen, vissen en frisse lucht hielden hem fit, aldus een artikel uit de Graafschapbode van 29 november 1969.

Fassin was een neef van Antonie Hubertine Fassin, de echtgenote van Marinus Antonius Smit.

Bronnen