Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Zimmermann, Wilhelmine

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Graf nr. 2 op de joodse begraafplaats in 's-Heerenberg is van Wilhelmine Zimmermann.

Wilhelmine Zimmermann werd op 26 maart 1838 geboren in Otzenrath, Pruisen, als dochter van Benedict Zimmermann en Susanna Löwenthal. Otzenrath was een dorp ten zuiden van Mönchengladbach dat in het begin van deze eeuw is verdwenen als gevlog van bruinkoolwinning.

Begin 1872 woonde Wilhelmine officieel nog in Otzenrath, maar verbleef tijdelijk bij Simon Cohen senior in 's-Heerenberg. Hoewel zij ongehuwd was, beviel zij op 18 januari in diens huis van een dochter, die zij Emilie noemde. Kort daarna is zij overleden. Het is aannemelijk zij is gestorven aan complicaties van de bevalling. Zij is 33 jaar oud geworden.

Zij werd begraven op de joodse begraafplaats in 's-Heerenberg. Haar grafsteen valt op, omdat het grafschrift in het Duits is gesteld en er slechts één regel Hebreeuwse tekst op staat.

In haar overlijdensakte staat als overlijdensdatum 31 januari 1872, maar op haar grafsteen staan 1 februari 1872. Dit is geen fout, maar een gevolg van de joodse traditie waar de nieuwe dag al bij zonsondergang begint en niet om middernacht. Dit betekent dat Wilhelmine in de avond van 31 januari is overleden. Een soortgelijke verschuiving zien we bij de geboortedatum van Sara Straus-Hertz: in haar geboorteakte staat 23 november 1854, maar op haar grafsteen staat 24 november.

Haar dochtertje is aanvankelijk bij Simon Cohen blijven wonen. Zij was vier jaar toen zij op 31 december 1877 werd uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Pruisen. Het ligt voor de hand dat zij toen naar Otzenrath is gebracht.


Bronnen