Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Abbenhuis, Carolus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Karel Abbenhuis werd geboren 9 februari 1925 te Braamt als zoon van Albertus Joseph Abbenhuis (Braamt) en Wilhelmina Antonia Burgers (Gendringen).

Nederlands-Indië

Kanonnier bij de Lichte Luchtdoelartillerie

Abbenhuis+Karel.jpg

Karel (legernummer 25.02.09.051) is opgekomen als kanonnier bij de 2e afdeling het 1e Regiment Lichte Luchtdoelartillerie (2-1 R. lt. Lua). Deze afdeling is op 18 oktober 1946 met de Indrapoera naar Nederlands-Indië vertrokken, en kwam op 15 november in Batavia aan. Daar werd ze gelegerd op het vliegveld Kemajoran om dit tegen vijandelijke luchtaanvallen te verdedigen.

Toen bleek dat de vijand nauwelijks over een luchtmacht beschikte, werd het 1e Regiment Lichte Luchtdoelartillerie in maart 1947 grondig gereorganiseerd en afgeslankt. Een deel van de manschappen bleef luchtdoelartillerist (zoals Wim Berntsen uit Azewijn), maar de meeste werden naar andere onderdelen overgeplaatst. Zo ook Karel. Hij werd ingedeeld bij het Verbruiksmagazijn Materieel/Munitie (VMMa/Mu) in Batavia. Verspreid over de archipel waren acht zulke magazijnen, knooppunten vanwaaruit de troepen te velde van bijna alles werden voorzien.

Karel overleed op 4 oktober 1949 om 20.55 uur in het militair hospitaal te Batavia, het huidige Jakarta. Op zijn bidprentje staat: "een ongeneeslijke ziekte sloopte in enkele dagen zijn jonge krachten".

Een plaatsgenoot van Karel, de KNIL-militair Joep van Halteren, heeft foto's gemaakt tijdens de begrafenis op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo. De huidige locatie van het graf is in vak IV, graf 163.

Joep van Halteren schreef in de Klok van Sint Oswaldus (no. 27 - december 1949), dat Karel een uur voor hij stierf was voorzien van de H. Sacramenten der Stervenden. De begrafenis op het Ereveld Menteng Poelo was eenvoudig maar mooi. Negen kransen bedekten de kist, waaronder een van alle Zeddammers en het Katholiek Thuisfront. Ook was er een krans van de legercommandant luitenant-generaal Buurman van Vreeden. De foto's hieronder zijn gemaakt door Joep van Halteren en werden gepubliceerd in de Klok van Sint Oswaldus no. 29 van februari 1950.

Meer gegevens over het Ereveld Menteng Pulo en een foto van Abbenhuis' graf zijn te vinden op de website van de Oorlogsgravenstichting. Het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting vermeldt het hierboven genoemde VMMa/Mu als onderdeel van Karel. Op zijn grafkruis staat echter VBDMAGMAT, wat waarschijnlijk een afdeling van het VMMa/Mu was.

Hoewel Karel het grootste deel van zijn diensttijd niet bij de Luchtdoelartillerie heeft doorgebracht, staat zijn naam wel vermeld op de plaquette van het 1e Regiment Lichte Luchtdoelartillerie op het Nationaal Indië-monument in Roermond.

Naar de laatste rustplaats
Zegen van de aalmoezenier
Saluutschoten

Andere militairen van de Lichte Luchtdoelartillerie

Zijn bidprentje

Externe links