Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Angeren, Johannes Martinus van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn leven

Pastoor van Angeren klein.jpg

Jan van Angeren werd geboren in Utrecht op 2 juni 1856

Hij werd tot priester gewijd op 15 augustus 1883. Op 14 februari 1902 werd hij pastoor van de parochie Beek als opvolger van pastoor Verheul.

Hij was één van de Drie Goden van Beek; samen met Peter Meisters en Henri Vermeulen.

In 1912 zorgde hij er voor dat het gezin van het vermoorde meisje Hartjes financieel geholpen werd nadat de vader enkele weken onschuldig in voorarrest had gezeten.

Hij bleef pastoor van Beek hij op 6 juli 1928 daar op 72-jarige leeftijd overleed. Hij werd opgevolgd door pastoor Peters.

Er is in Beek een straat naar hem genoemd.

Citaten uit "Drie Goden"

Twee geredigeerde korte stukjes proza uit "Drie Goden" van Alphons Vermeulen:

(...)De laatste god (groten werpen hun schaduw vooruit), de dikste - in mijn geheugen tegen de 300 pond- , maar heel zacht en ongelooflijk charmant, hartelijk, wijs en wat kun je nog meer bedenken voor een lieve oude god èn heer: Jan van Angeren, pastoor te Beek. Hij diende zijn God en diens schepselen maar als het nodig was: zij die de Leer niet goed bestudeerden (Nee, niet zij die de Leer niet goed kenden, maar juist zij die het maar zo, zo namen), dan liet hij als een furieuze, dreigende, maar wel begrijpende en barmhartige god, het klokketouw over hun jeugdig achterdeel ranselen, nee eigenlijk meer spelen.(...)

(...) Wat zij verder gemeen hadden is, dat zij alle drie wijn als een cultus en lekkernij probeerden en savoureerden.(...)

Krantenknipsels

Bericht in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 23 april 1912
Overlijdensbericht in dagblad Het Centrum van 7 juli 1928

Zijn kapelaans

Bronnen