Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berendsen, Johannes Bernardus Christiaan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Jo Berendsen in 1946
Jo Berendsen in 1949

Jo Berendsen werd geboren te Wehl op 2 september 1925 als zoon van Theodorus Jacobus Berendsen en en Rika Maria Keuben. Op 3 februari 1926 verhuisde hij met zijn ouders naar Kilder. Zijn broer Theet werd daar geboren.

Nederland-Indië

Kanonnier bij 1-6 RVA

Jo (legernummer 25.09.02.050) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder.

Hij moest op 2 mei 1946 als dienstplichtig militair opkomen in de Seeligkazerne in Breda. Hij werd daar ingedeeld bij 1-3 RVA, de 1e afdeling van het 3e Regiment Veldartillerie

Op 1 september 1946 werd hij overgeplaatst naar 1-6 RVA, de 1e afdeling van het 6e Regiment Veldartillerie. 6 RVA werd die dag opgericht in de Willem de Zwijgerkazerne in Wezep als onderdeel van de 7 December-Divisie. Het bestond uit drie afdelingen, elk bestaande uit twee batterijen met elk vier kanonnen. Jo werd ingedeeld bij de A-batterij van 1-6 RVA.

Van 14 tot 23 september hadden de kanonniers inschepingsverlof, waarna heel 6 RVA (drie afdelingen sterk) op 3 oktober 1946 met de Tegelberg naar Nederlands-Indië vertrok. De aankomst in Batavia was op 28 oktober; de ontscheping vond de volgende dag plaats.

De afdeling heeft op West-Java aan zowel de Eerste als de Tweede Politionele Actie deelgenomen. Op 12 november 1949 vertrok 1-6 RVA met de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederland. De aankomst in Amsterdam was op 6 december 1949. Aan boord was ook het infanteriebataljon 3-3 RI met Bennie Gerrits.

Zijn Indiëdagboek

De scheepkist waarin Jo's spullen in het ruim van de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederland zijn vervoerd

Jo heeft in Indië van 3 oktober 1946, de dag waarop 1-6 RVA uit Nederland vertrok, tot 16 augustus 1947 een dagboek bijgehouden. Daarna, dus tot zijn thuiskomst op 6 december 1949, heeft hij niets meer opgeschreven.

Genoemd in het dagboek

Jo noemt in zijn dagboek vier plaatsgenoten:

Andere artilleristen

Bij de B-batterij van 1-6 RVA diende ook:

Bij andere artillerie-eenheden dienden:

Zie ook

Zijn verdere leven

Na terugkeer uit Indonesië werkte Jo nog bijna veertig jaar bij AKZO. Hij trouwde op 25 augustus 1954 met Johanna Petronella (Joke) Elshof uit Kilder en zij kregen twee dochters.

Door zijn vrouw kreeg Jo twee zwagers die ook in Indië waren geweest: Benny Elshof, een broer van zijn vrouw en Gerrit Kroes, die met zijn schoonzusje Berta Elshof trouwde. Na zijn pensioen heeft Jo samen met zijn vrouw, zijn zwager Gerrit en diens vrouw en nog een echtpaar een reis van meerdere weken naar indonesië gemaakt.

Zijn brede interesse en kennis zorgden ervoor dat je met hem over alles kon praten. Hij was jarenlang een trouw supporter van de Graafschap, maar tegelijk was hij ook een grote fan van Ajax.

Jo overleed in Kilder op 7 juni 1998 op 72-jarige leeftijd.