Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berendsen, Joseph Johannes Bernardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(citaten uit dagboek toegevoegd)
k (Zijn verdere leven)
(25 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:Joseph Berendsen.jpg|thumb|rechts|400px|'''Joseph Berendsen<br/>(1925-1985)''']]
 
[[Afbeelding:Joseph Berendsen.jpg|thumb|rechts|400px|'''Joseph Berendsen<br/>(1925-1985)''']]
 
+
[[Afbeelding:JB Camouflagepak.jpg|thumb|rechts|200px|'''Joseph in camouflage-overall. Zie de pagina van [[Zweden, Arnoldus Antonius#Zijn Tommygun|Nol Zweden]].]]
 
'''Joseph Berendsen''' (legernummer 25.01.04.060) werd geboren in [['s-Heerenberg]] op 4 januari [[1925]] en overleed daar op 20 november [[1985]]. Hij heeft gewoond op het adres [[Kerkstraat 's-Heerenberg | Kerkstraat]] 4.
 
'''Joseph Berendsen''' (legernummer 25.01.04.060) werd geboren in [['s-Heerenberg]] op 4 januari [[1925]] en overleed daar op 20 november [[1985]]. Hij heeft gewoond op het adres [[Kerkstraat 's-Heerenberg | Kerkstraat]] 4.
  
Op 8 mei [[1946]] is Joseph opgekomen in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen bij het bataljon '''3-2 RI'''. Hij werd ingedeeld bij de 1e compagnie. Gedurende zijn diensttijd heeft hij een dagboek bijgehouden, waarin hij zijn belevenissen illustreerde met krantenknipsels, correspondentie met het thuisfront en allerlei dingen die de soldaten kregen uitgereikt (handboekje hoe zich te gedragen, verlofpasje en dergelijke). In bijna vier jaar vulde hij drie geschreven dagboeken en een met alleen maar foto's. De vier boeken werden in oktober [[2007]] door zijn kinderen aan de [[Heemkundekring Bergh]] geschonken. Dit waardevolle materiaal maakt aanschouwelijk wat 3-2 RI in het bijzonder en de rest van de uitgezonden eenheden in het algemeen, hebben meegemaakt.
+
== Nederlands-Indië ==
 
+
=== Soldaat bij 3-2 RI ===
Joseph vertrok op 3 september [[1946]], ruim zes weken eerder dan de rest van zijn bataljon, met een groep kwartiermakers aan boord van de ''Klipfontein'' naar Indië. Ruim drie weken later, op 25 september, meerde de ''Klipfontein'' af in Tandjong Priok, de haven van Batavia. De hoofdmacht van 3-2 RI is op 18 oktober 1946 met de ''Indrapoera'' naar Indië vertrokken en kwam precies een maand later, op 18 november, in Batavia aan.
+
Joseph heeft van mei [[1946]] tot januari [[1950]] zijn dienstplicht vervuld bij de 1e compagnie van het infanteriebataljon '''3-2 RI''', een onderdeel van de [[Deelnemers Politionele Acties#De 7 December-Divisie (lichting 1945)|7 December-Divisie]]. Gedurende zijn diensttijd heeft hij een [[dagboek]] bijgehouden, waarin hij zijn belevenissen illustreerde met krantenknipsels, correspondentie met het [[De NIWIN en het Katholiek Thuisfront|thuisfront]] en allerlei dingen die de soldaten kregen uitgereikt (handboekje hoe zich te gedragen, verlofpasje en dergelijke). In bijna vier jaar vulde hij drie dagboeken met tekst en een met foto's.
 
 
Aanvankelijk werd het bataljon gelegerd in Batavia voor wachtdiensten en ordehandhaving. Begin januari [[1947]] kreeg 3-2 RI taken op posten buiten de stad. Joseph kwam op een post bij Klender terecht, waarover hij schreef:
 
 
 
''Op deze eerste buitenpost lossen we de Stoottroepen af. De wegcontrole vervalt nu. In de eerste dagen van ons verblijf word ik oppasser van luitenant Kaldewaaij, pelotonscommandant derde peloton. Onze pelotonssergeant Brand vertrekt naar Japan'' [om Japanse krijgsgevangenen naar huis te begeleiden, red.]. ''Nu komen de patrouilles en een van de zwaarste is wel die met 12 RI. Verder zijn er in deze periode weinig gebeurtenissen. Op 8 februari verhuizen we naar Tandjong Priok.''
 
  
Een maand later verhuisde 3-2 RI naar buitenposten langs de konvooiweg Batavia-Bandoeng. Josephs post was in Tjikolotok. Het was daar rustig en het contact met de plaatselijke bevolking, vooral met de ''loerah'' (het dorpshoofd) en de ''wedono'' (het districtshoofd), was goed:
+
De vier dagboeken werden in oktober [[2007]] door zijn kinderen aan de [[Heemkundekring Bergh]] geschonken en door [[Messing, Marcellinus Wilhelmus Johannes|Marcel Messing]] bewerkt voor de [[Berghapedia]]. Tijdens zijn lezing over Oud-Indëgangers op 28 oktober [[2009]] in het [[Barghse Huus]] heeft Messing ook aandacht besteed aan deze dagboeken. Dit waardevolle materiaal maakt aanschouwelijk wat 3-2 RI in het bijzonder en de rest van de uitgezonden eenheden in het algemeen, hebben meegemaakt.
  
''De eerste dagen in dit nieuwe kamp brengen we door zonder onze spullen. De wagen is op de Poentjak'' [een bergpas] ''blijven steken. Eindelijk na vier dagen, 's avonds laat, worden ze gebracht, en dan is ons kamp zo in orde. Al gauw maken we kennis met de Loerah en de Wedono uit dit gebied. Loerah Sapai is de man die we nooit zullen vergeten. Steeds stond zijn woning open voor ons en steeds werden we gastvrij ontvangen. Het verblijf hier kenmerkt zich door grote rust. Sergeant Brand keert terug uit Japan. Een paar nachten hebben we last van een pelopper'' [met dit woord werden Indonesische opstandelingen aangeduid]'', die zelfs de wachtcommandant bespringt, maar de volgende nacht is hij mati'' [dood], ''als hij weer wil ontvluchten.''
+
De volgende pagina's geven een indruk van Josephs dagboeken:
 +
* [[Indiëdagboek Joseph Berendsen, deel 1 (1946-1947)]]
 +
* [[Indiëdagboek Joseph Berendsen, deel 2 (1948)]]
 +
* [[Indiëdagboek Joseph Berendsen, deel 3 (1949)]]
 +
* [[Indiëdagboek Joseph Berendsen, deel 4 (1949-1950)]]
 +
* [[Indiëdagboek Joseph Berendsen, impressies]]
  
Op 23 juli [[1947]], twee dagen na het begin van de Eerste Politionele Actie, werd 3-2 RI naar de kustplaats Cheribon verplaatst om vandaaruit in zuidelijke richting op te trekken naar Tasikmalaja. Op 4 augustus schreef Joseph:
+
Met dank aan [http://www.indie-1945-1950.nl Jan Bleijenberg] voor het verstrekken van achtergrondinformatie over 3-2 RI.
  
'''s Nachts tegen twaalf uur moet het 3e peloton 3 km verderop de volgende brug bezetten, die is echter opgeblazen. De weg ligt vol mijnen, en het is uitkijken. We blijven tot 's morgens bij die brug. Om circa 7 uur trekken nu te voet alle 4 compagnieën van ons Bataljon ons bij die brug voorbij, en wij sluiten er bij aan. Zonder tegenstand, wel om de 5 km kapotte bruggen, bereiken we tegen de avond Kawali. We zitten de vijand vlak op de hielen, het plaatsje brandt overal, de grote brug is nog niet lang opgeblazen. Enige achtergebleven peloppers bieden nog tegenstand, maar dit verzet wordt gauw opgeruimd.''
+
Ook enkele andere Berghse militairen hebben in Indië een dagboek bijgehouden. [[Dagboek#Indiëdagboeken|Klik hier]] voor een lijst.
  
[[Afbeelding:Waterman.jpg|thumb|rechts|400px|'''De ''Waterman'', het troepentransportschip waarmee 3-2 RI repatrieerde. ''']]
+
=== De verplaatsingen van 3-2 RI ===
Vanaf de Eerste Politionele Actie heeft 3-2 RI een zware tijd gehad, toen het verspreid over diverse buitenposten in het gebied rond Tasikmalaja gelegerd was. De bijschriften bij de foto's vermelden namen als Golatjir, Manondjaja en Garoet. Toen zijn vele van de 41 doden gevallen. Zo bevat Josephs album een foto van de begrafenis van zijn pelotonssergeant Arie Brand, die op 9 oktober [[1947]] sneuvelde tijdens een gevechtspatrouille in de buurt van Tasikmalaja. Verderop in het album is een foto van de herbegrafenis op 10 mei [[1948]] van tien gesneuvelde makkers op het ereveld van Tasikmalaja. De meeste doden van 3-2 RI zijn in de jaren zestig overgebracht naar het Nederlandse ereveld Menteng Pulo in Jakarta.
+
----
 +
Onderstaande kaart van de provincie West-Java toont de hoofdroute van de eenheid van 3-2 RI waartoe Joseph behoorde. Aankomst en vertrek waren in Tandjong Priok, de haven van Batavia/Jakarta. De kaart komt uit een hedendaagse Indonesische atlas, zodat de plaatsnamen zijn gespeld volgens de moderne Indonesische spelling. Joseph gebruikte in zijn dagboek uiteraard nog de oude Nederlandse spelling, die op deze pagina's ook is aangehouden. Zo is de oude spelling Tjandjoer op deze kaart Cianjur, Tjimahi = Cimahi, Cheribon = Cirebon; algemeen: oe = u.
 +
<br clear="all" />
 +
<div style="background:darkgray;text-align:left">
 +
<font color="red">Van de aankomst tot de Eerste Politionele Actie (28-9-1946 tot 23-7-1947)</font><br/><font color="yellow">De opmars tijdens de Eerste Politionele Actie (23-7-1947 tot 7-8-1947)</font><br/><font color="chartreuse">In het batajonsvak Tasikmalaja (7-8-1947 tot 14-12-1948)</font><br/><font color="blue">In het bataljonsvak Garoet (14-12-1948 tot 21-11-1949)</font><br/><font color="magenta">De treinreis naar Jakarta op 21-11-1949</font></div>
 +
[[Afbeelding:JB route-etappes.jpg|center|800px]]
 +
----
 +
=== Andere militairen van 3-2 RI ===
 +
*[[Smeenk, Johannes Antonius Gerardus|Joh Smeenk]] uit [[Kilder]]
  
Tijdens de Tweede Politionele Actie (19 december 1948 - 5 januari [[1949]]) is 3-2 RI niet ingezet.
+
=== Genoemd in het dagboek ===
 +
Joseph noemt de volgende Berghse militairen in zijn dagboek:
 +
*[[Derksen, Theodorus Wilhelmus jr.|Theo Derksen]]
 +
*[[Engelen, Franciscus Alex|Frans Engelen]]
 +
*[[Heek, Goderd van|Goderd van Heek]]
 +
*[[Jansen, Johannes Wilhelmus Stephanus|Welske Jansen]]
 +
*[[Ruikes, Felix Lambertus Maria|Felix Ruikes]]
 +
*[[Wessel, Albertus Johannes Theodorus van|Bertus van Wessel]]
  
Op 24 december 1949 is het bataljon aan boord gegaan van de ''Waterman'' voor de terugreis naar Nederland. De aankomst in Rotterdam was op 15 januari [[1950]].
+
=== Zie ook ===
 +
*[[Neptunus-diploma]] (heenreis)
 +
*[[Ereteken voor Orde en Vrede]]
 +
*[[Scheepskisten]] (terugreis)
 +
*[[Demobilisatie-insigne]] (afzwaaien)
 +
*[[Oorkonde Prins Bernhard]]
  
Na zijn terugkeer uit Indië is Joseph jarenlang [[KNVB]] scheidsrechter, jeugdleider en kantinebeheerder geweest bij voetbalvereniging [[MvR]].
+
== Zijn verdere leven ==
 +
Na zijn terugkeer uit Indië is Joseph jarenlang KNVB-[[Scheidsrechters|scheidsrechter]], jeugdleider en kantinebeheerder geweest bij voetbalvereniging [[MvR]]. Op de foto op de pagina van [[Spaghetti Derksen]] staat hij geheel rechts.  
  
{{Onderwerp|Personen|Militairen|Indiëgangers|Deelnemers Politionele Acties}}
+
[[Categorie:Berendsen]] [[Categorie:Deelnemers Politionele Acties]] [[Categorie:DPA 's-Heerenberg]] [[Categorie:Scheidsrechters]]

Versie van 24 nov 2016 om 18:12

Joseph Berendsen
(1925-1985)
Joseph in camouflage-overall. Zie de pagina van Nol Zweden.

Joseph Berendsen (legernummer 25.01.04.060) werd geboren in 's-Heerenberg op 4 januari 1925 en overleed daar op 20 november 1985. Hij heeft gewoond op het adres Kerkstraat 4.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 3-2 RI

Joseph heeft van mei 1946 tot januari 1950 zijn dienstplicht vervuld bij de 1e compagnie van het infanteriebataljon 3-2 RI, een onderdeel van de 7 December-Divisie. Gedurende zijn diensttijd heeft hij een dagboek bijgehouden, waarin hij zijn belevenissen illustreerde met krantenknipsels, correspondentie met het thuisfront en allerlei dingen die de soldaten kregen uitgereikt (handboekje hoe zich te gedragen, verlofpasje en dergelijke). In bijna vier jaar vulde hij drie dagboeken met tekst en een met foto's.

De vier dagboeken werden in oktober 2007 door zijn kinderen aan de Heemkundekring Bergh geschonken en door Marcel Messing bewerkt voor de Berghapedia. Tijdens zijn lezing over Oud-Indëgangers op 28 oktober 2009 in het Barghse Huus heeft Messing ook aandacht besteed aan deze dagboeken. Dit waardevolle materiaal maakt aanschouwelijk wat 3-2 RI in het bijzonder en de rest van de uitgezonden eenheden in het algemeen, hebben meegemaakt.

De volgende pagina's geven een indruk van Josephs dagboeken:

Met dank aan Jan Bleijenberg voor het verstrekken van achtergrondinformatie over 3-2 RI.

Ook enkele andere Berghse militairen hebben in Indië een dagboek bijgehouden. Klik hier voor een lijst.

De verplaatsingen van 3-2 RI


Onderstaande kaart van de provincie West-Java toont de hoofdroute van de eenheid van 3-2 RI waartoe Joseph behoorde. Aankomst en vertrek waren in Tandjong Priok, de haven van Batavia/Jakarta. De kaart komt uit een hedendaagse Indonesische atlas, zodat de plaatsnamen zijn gespeld volgens de moderne Indonesische spelling. Joseph gebruikte in zijn dagboek uiteraard nog de oude Nederlandse spelling, die op deze pagina's ook is aangehouden. Zo is de oude spelling Tjandjoer op deze kaart Cianjur, Tjimahi = Cimahi, Cheribon = Cirebon; algemeen: oe = u.

Van de aankomst tot de Eerste Politionele Actie (28-9-1946 tot 23-7-1947)
De opmars tijdens de Eerste Politionele Actie (23-7-1947 tot 7-8-1947)
In het batajonsvak Tasikmalaja (7-8-1947 tot 14-12-1948)
In het bataljonsvak Garoet (14-12-1948 tot 21-11-1949)
De treinreis naar Jakarta op 21-11-1949
JB route-etappes.jpg

Andere militairen van 3-2 RI

Genoemd in het dagboek

Joseph noemt de volgende Berghse militairen in zijn dagboek:

Zie ook

Zijn verdere leven

Na zijn terugkeer uit Indië is Joseph jarenlang KNVB-scheidsrechter, jeugdleider en kantinebeheerder geweest bij voetbalvereniging MvR. Op de foto op de pagina van Spaghetti Derksen staat hij geheel rechts.