Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bewaarschool Zeddam: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (categorie)
k (categorie)
Regel 15: Regel 15:
 
{{Onderwerp|Monumenten|Vinkwijk|Rondje Zeddam-Vinkwijk}}
 
{{Onderwerp|Monumenten|Vinkwijk|Rondje Zeddam-Vinkwijk}}
  
[[Categorie: Scholen]]
+
[[Categorie: Scholen Vinkwijk]]
 +
[[Categorie: Scholen Zeddam]]
 
[[Categorie: Vinkwijk]]
 
[[Categorie: Vinkwijk]]
 
[[Categorie: Zeddam]]
 
[[Categorie: Zeddam]]

Versie van 3 jan 2016 om 12:54

Het gebouw met het adres Vinkwijk 2 in Zeddam-Vinkwijk werd in 1915 gebouwd als r.-k. bewaarschool. Ernaast stond de r.-k. Meisjesschool. Het rechthoekige gebouw is opgetrokken in baksteen. Aan de voorzijde heeft het een schilddak, aan de achterzijde een plat dak De middenas van de voorgevel springt iets naar voren en doorbreekt de dakrand met een trapgevel. Ter decoratie zijn in de gevels gele bakstenen toegepast.

Ondanks het huidige gebruik als stal is het gebouw herkenbaar als school, behorende bij het voormalige naastgelegen klooster, Vinkwijk 4.


School in Zeddam-Vinkwijk werd paardenstal

Onderstaande tekst van John Thoben is door de Heemkundekring Bergh aangeleverd aan Iselinge educatieve faculteit te Doetinchem tbv Oriëntkalender.

In 1875 kocht het kerkbestuur van de Sint Oswaldusparochie in Zeddam het oude huis en richtte het in tot klooster voor de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Zij zouden er in eerste instantie zorgen voor een breischool, naaischool en bewaarschool en zij zouden een hoofd- en hulponderwijzeres beschikbaar stellen voor een meisjesschool. Het huis kreeg de naam Sint Jozefgesticht. Voorlopig moesten de nonnen zich zien te redden met een oud bijgebouw van de Padevoort dat, zo goed en zo kwaad als het ging, voor het doel was ingericht.

In 1906 kwam er een nieuwbouw voor de bewaarschool, de huishoudschool en de meisjesbewaarschool. Het werd in 1961 door brand verwoest en op dezelfde plaats verrees het gebouw dat wij nu nog kennen. Na het vertrek van de Zusters werd de Padevoort in 1968 aangekocht door aannemer H.J. Kremer uit Laag-Keppel die het onder regie van Monumentenzorg schitterend restaureerde. Zijn ideaal was het prachtige pand gaaf aan het nageslacht door te geven.

Tegenwoordig woont op de Padevoort Ben ten Brinke en zijn familie; de oude meisjesschool heeft hij ingericht als paardenstal.

Sjabloon:Onderwerp