Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bezoek ex-keizer Wilhelm II (1926)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Ex-keizer Wilhelm II
in Doorn (1933)

Op 14 juli 1926 heeft de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die na zijn troonafstand in 1918 in ballingschap in Doorn woonde, een bezoek gebracht aan dr. Jan Herman van Heek. Hij werd ontvangen in Hotel Montferland en op Huis Bergh, waar hij het gastenboek tekende.

Van Heek schreef over dit bezoek in zijn dagboek:

De keizer heeft bij ons een sympathieken indruk achtergelaten. En wel in hoofdzaak om 2 redenen. Van de vroegere ijdelheid, waarvan zijn optreden in de eerste 15 jaren van zijn Keizerschap blijk gaf, was niets meer te bespeuren. De andere reden der gewekte sympathie is: het ontbreken van bittere uitlatingen. Geen bitter woord heb ik gedurende den dag van Z.M. gehoord. Hier was een gevallen man, een man die tot de machtigste ter wereld behoord heeft.

Een moment dat mij ontroerde was toen de keizer vanaf Montferland voor het eerst sedert 8 jaren zijn Land terugzag.


Krantenknipsels

Uit de avondeditie van dagblad Het Vaderland van 15 juli 1926
Uit de Leeuwarder Courant van 15 juli 1926


Huis Bergh kopen?

Kopie van poortje 1928.jpg

De ex-keizer was een telg uit de Frankische tak van het Huis Hohenzollern en daarmee een verre neef van de Zwabische tak, waartoe de graven van Bergh uit het Huis Hohenzollern-Sigmaringen behoorden.

Dit is allicht de reden dat er na het bezoek van Wilhelm II geruchten de ronde hebben gedaan dat hij plannen zou hebben Huis Bergh te kopen. Zo meldden althans het Rotterdamsch Nieuwsblad van 26 oktober 1928 en de Delftsche Courant van 12 november 1928 met nevenstaande afbeelding van de toegangspoort van Huis Bergh.

Bronnen