Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Binning, Lionel Hubert Rogers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Pilot officer Lionel Hubert Rogers Binning was een van de twee boordschutters van de Britse Stirling bommenwerper die op 12 maart 1943 bij Beek werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Hierbij kwamen alle acht bemanningsleden om het leven. Aanvankelijk kon alleen de Canadees Miller geïdentificeerd worden, maar in 1947 ook Binning. Miller en Binning hebben zodoende elk een eigen graf op het kerkhof van Beek. De overige zes hebben wel een grafsteen met daarop hun persoonsgegevens, maar liggen mogelijk in een ander graf begraven. Alle acht staan zij op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg. Van de 24 namen op die plaquette zijn er tot nu toe alleen van Binning en Lawrence een foto.

Over Binning is in 2006 onderstaand artikel van Henny Freriks in Montferland Nieuws verschenen. (Ten behoeve van de plaatsing hier, is het iets aangepast.)

137664 Pilot Officer (Air Gnr.) Lionel Hubert Rogers Binning was de peetoom van Charles, zijn vaders jongste broer.
Het graf van Binning op het kerkhof van BeekZesde omgekomen vlieger crash Loerbeek krijgt een gezicht.

Moeder kreeg pas na de oorlog zekerheid over lot zoon
(door Henny Freriks)

LOERBEEK - In 2002 publiceerde ik in deze krant in een serie van zes reportages de crash van een viermotorige Short Stirling in Loerbeek op 12 maart 1943.

Na de publicatie stak het mij dat ik van drie namen nog niet het verhaal en de foto's had. Ik heb toen op een tiental websites in Engeland, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten oproepen geplaatst. Drie jaar bleef het rustig, tot 17 november 2005. In mijn mailbox vond ik een mail uit Engeland. Ik geloofde mijn ogen niet dat de afzender een nicht was van de in Beek begraven Lionel Binning. Op een website van de Royal Air Force had ze mijn oproep gevonden en direct geantwoord. De zuster Jacky bracht mij weer in contact met haar broer die in Schotland woont. Charles beheert het familiearchief en voor ik het in de gaten had hij mij al een foto gestuurd van Lionel. Ook heb ik een kopie ontvangen van een bericht uit een Engelse krant, waarin melding wordt gemaakt van de dood van Lionel Binning.

Dan nu het verhaal van Lionel Binning. De familie Binning komt oorspronkelijk uit Denemarken, had een boerenbedrijf en woont al sinds het jaar 1633 in het graafschap Somerset in het zuidwesten van Engeland. Lionel kwam uit een gezin met vier kinderen. Hij had twee broers en een zuster. De Binnings was een familie met een militaire traditie. De vader van Lionel was militair en sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. In de jaren dertig diende de hele familie in het leger. Lionel was de jongste. De oudste broer van Lionel diende sinds 1919 bij de RAF tot zijn pensioen in 1958. Zijn zuster was verpleegster in het leger en sneuvelde in Frankrijk in 1942. De broer Ralph diende bij de Long Range Desert Group in Noord Afrika en vocht daar tegen het Duitse Afrikakorps.
De gesneuvelde Lionel Binning werd geboren in het plaatsje Pilton in Somerset. Hij verhuisde naar Londen en werkte daar bij de Metropolitan Police Force. Toen de oorlog begon, nam hij ontslag bij de politie en tekende bij de Royal Air Force. Over de loopbaan van Lionel heb ik niet veel informatie. Op de foto draagt hij het uniform van een sergeant. Bij de RAF was hij air-gunner. Op het uniform zie je een batch met de afkorting "AG". In de Short Stirling zat Lionel in de geschutskoepel midden op het vliegtuig (mid-upper gunner) en bediende de twee mitrailleurs.
Ik ontving ook van Charles Binning een kranteknipsel met de titel "Een minimale troost", waarvan hier een vertaling volgt.

De buren en vele vrienden van Mrs. Binning zijn verheugd over het nieuws dat zij heeft ontvangen van het Air Ministry over de rustplaats van haar zoon L.H.R. Binning, die als vermist is gemeld vanaf 12 maart 1943. Mevrouw Binning schreef: Ik wist niet hoe mijn zoon aan het eind was gekomen, tot deze week. Na drie jaar onzekerheid is het fijn te weten dat mijn zoon in ieder geval een graf heeft. De moeder van Lionel verkeerde tot het eind van de oorlog in onzekerheid over het lot van haar zoon.
De brief die de moeder van het Air Ministry had ontvangen had de volgende inhoud: "Refererend aan de eerdere correspondentie aangaande Pilot Officer L.H.R. Binning, die als vermist werd gemeld op 12 maart 1943, delen wij u mede dat wij van de autoriteiten van de Royal Air Force in Nederland een rapport hebben ontvangen. Het rapport meldt dat het vliegtuig crashte in Loerbeek, Holland. De stoffelijke resten zijn begraven op het kerkhof in Beek, gemeente Bergh (ongeveer 13 mijl ten zuidoosten van Arnhem). De graven zullen worden voorzien van kruizen en de personalia van uw zoon en zijn vrienden".

Het bevreemdt mij dat ook in het persbericht staat dat het lichaam niet meer geïdentificeerd kon worden. Door de crash en ontploffing van het vliegtuig waren de lichamen van de bemanningsleden onherkenbaar verminkt. Alleen staartschutter Miller kon worden geïdentificeerd. De Duitsers dachten ook eerst dat er zeven bemanningsleden waren omgekomen. Van een film van de begrafenis is in een herdenkingsboekje van de oorlog in 1970 een foto geplaatst. Op de foto zijn zeven kisten te zien. Pas na de oorlog, om precies te zijn op 6 november 1947, kreeg Lionel Binning een eigen graf. Dit blijkt uit een notitie op een document van de gemeente Bergh waarin de gevallen militairen op het kerkhof van Beek zijn genoemd. De familie van Lionel is van plan binnenkort het graf in Beek te bezoeken.

Bronnen