Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bloemendaal, Siegfried Salomon

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Nederlandsche Staatscourant van 15 januari 1943
Uit een Bussumse krant van 12 juli 1960

Siegfried Salomon Bloemendaal werd op 8 augustus 1908 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Mozes Bloemendaal en Helena Kamp. Zijn moeder was een zuster van Abraham Kamp. Hij was een broer van David, Roidi en Frieda Bloemendaal.

Hij trouwde op 18 januari 1933 in 's-Heerenberg met Oostenrijkse Rosa Schlosser, geboren op 8 juli 1906 in Erzsébetfalva (tegenwoordig Pesterzsébet), een stadsdeel van Boedapest. Haar ouders Rachmiel Schlosser en Maria Suppan woonden ten tijde van het huwelijk in Graz, Oostenrijk.

Siegfried en zijn vrouw woonden op het adres Klinkerstraat 34 in 's-Heerenberg en kregen twee kinderen:

  • Regina Marianne (Reny), geboren op 27 juni 1934
  • Erich (19411997)

Siegfried had een winkel in radio's, rijwielen en elektra. Met daarnaast een werkplaats waar fietsen werden gerepareerd, had hij een goed lopende zaak. In de oorlog, voor hij onderdook, had hij een artikel in zijn assortiment met de tegenstrijdige naam "verduisteringslamp".

In 1936 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap.

Bij de Duitse inval in mei 1940 diende Siegfried in het Nederlandse leger. Vermoedelijk was hij ingedeeld bij de luchtdoelartillerie, want hij bediende bij Rotterdam de zoeklichten van het luchtafweergeschut. Na de Nederlandse overgave is zijn vrouw hem gaan zoeken, per bus en lopend van 's-Heerenberg in de richting van Rotterdam, maar het is (nog) onduidelijk of ze hem gevonden heeft.

Om zijn niet-Joodse vrouw en daarmee ook zijn kinderen van vervolging te vrijwaren, liet hij zich in de Tweede Wereldoorlog scheiden: het huwelijk werd op 7 december 1942 ontbonden verklaard door de arrondissementsrechtbank in Arnhem. Op 14 december is zijn ex-vrouw met een afschrift van het "bij verstek gewezen vonnis" naar het gemeentehuis in de Hofstraat gegaan, waar de scheiding werd ingeschreven in het huwelijksregister van de gemeente Bergh.

Siegfried is, net als zijn ouders, ondergedoken in Beek. Gezien het feit dat de scheiding bij verstek is uitgesproken, kan dit al voor 7 december gebeurd zijn. Zijn gezin bleef wonen in de Klinkerstraat, waar Duitse soldaten hem zijn komen zoeken. Daarbij is zijn dochter door een Duitse soldaat van de trap gegooid. Op zekere dag hebben de Duitsers het huis geconfisqueerd, waarna zijn vrouw en kinderen door een van de buren in huis zijn genomen.

Door onder te duiken heeft hij, evenals zijn ouders, de oorlog overleefd. Zo kon hij op 22 juni 1945 in 's-Heerenberg hertrouwen met zijn ex-vrouw. Hij keerde ook terug in het openbare leven. Zo werd hij in september 1945 lid van de oudercommissie van de openbare lagere school en in april 1946 secretaris van het bestuur van de afdeling 's-Heerenberg van de Partij van de Arbeid.

In december 1946 hij met zijn gezin verhuisd naar Utrecht, een jaar later, in december 1947, gevolgd door een verhuizing naar Bussum. Daar runde hij een winkel in verlichtingsartikelen voor ene Isaac Groet, die in Hilversum woonde en vier zulke winkels had. Mogelijk was hij een neef. Op 13 juli 1960 opende Siegfried in Bussum een eigen winkel in verlichtingsartikelen; het Lichtpaleis aan de Brinklaan.

Siegfried overleed op 22 juni 1983 in Bussum, 74 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 29 augustus 1987 in Utrecht, 81 jaar oud.

Bronnen