Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bongers, Hendrikus Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik Bongers.jpg

Hendrikus Theodorus Bongers was KNIL-militair. Hij werd op 21 augustus 1913 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Everhardus Wenceslaus Bongers en Johanna Hendrika Hesseling.

Bongers was buitengewoon dienstplichtig, zodat hij niet in het Nederlandse leger heeft gediend. Op 22 augustus 1939 heeft hij zich in Nijmegen aangemeld bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) voor een verbintenis van vijf jaar. Na een proeftijd van ruim vier maanden werd hij op 5 januari 1940 geschikt bevonden voor uitzending. Hij kreeg die dag een premie van honderd gulden uitbetaald.

Tijdens zijn opleiding in Nijmegen gold hij nog als inwoner van Bergh, zodat hij officieel vanuit zijn geboorteplaats naar Nederlands-Indië is vertrokken. De eerste etappe voerde, waarschijnlijk per trein, naar Genua. Daar is hij op 29 januari 1940 aan boord gegaan van het stoomschip Marnix van Sint Aldegonde. De aankomst in Batavia was amper drie weken later op 18 februari. Van Genua duurde de zeereis naar Indië al gauw een week korter dan van een Nederlandse haven.

Uit De Graafschapbode van
9 februari 1940
Uit het Indische dagblad De Locomotief van
31 januari 1940
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van
19 februari 1940


Tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadat Nederlands-Indië in 1942 door de Japanners werd bezet, heeft Bongers het leven verloren. Omtrent de datum, plaats of omstandigheden waaronder dit gebeurd is, is niets bekend. Er is van hem dan ook geen laatste rustplaats bekend.

Bongers' naam staat vermeld in Gedenkboek 40 van de Oorlogsgravenstichting en op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg.

Bongers' KNIL-stamboekgegevens


Bronnen