Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Catharina van den Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2018 om 15:15 (aanvulling uit genoemde bronnen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Catharina van den Bergh in 1617
Catharina van den Bergh in 1636
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Catharina van den Bergh was het dertiende van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Zij werd in 1578 geboren.

Op 4 maart 1601 (22 februari volgens de Juliaanse kalender) trouwde zij met Floris II van Pallandt, graaf van Culemborg (1578-1639), zoon van Floris I van Pallandt en Philippa Sidonia van Manderscheid-Gerolstein. Margaretha van Manderscheid-Gerolstein, abdis van het Stift Elten, was een tante van haar schoonmoeder.

Floris was ook verliefd op Catharina's jongere zuster Elisabeth. Die stierf in 1614 in het Stift Essen, waar zij sinds 1604 prinses-abdis was. Floris is tot haar dood met haar in contact gebleven.

Als bruidsschat kreeg Catharina (onder andere) het Culemborgse deel van het Breedenbroek, dat haar vader in 1579 in bezit had genomen. De voorwaarde was dat het aan Bergh moest worden teruggegeven in het geval zij kinderloos zou overlijden. Zij is inderdaad kinderloos gebleven, maar tot teruggave is het nooit gekomen. In 1655 kwam Albert van den Bergh, toen regerend graaf van Bergh, met de graaf van Culemborg overeen dat het Culemborgse deel voorgoed Culemborgs bleef.

Na het overlijden van haar moeder in 1599 was Catharina regentes van Bergh gedurende de jaren dat de regerende graaf, haar broer Herman van den Bergh, afwezig was. Haar man werd na de dood van graaf Herman in 1611 een van de voogden van diens dochter Maria Elisabeth Clara. Na de dood van Frederik van den Bergh in 1618 was hij tevens een van de voogden van diens zoon Albert.

Catharina overleed op 19 oktober 1640 in Culemborg. Zij werd op 3 november begraven in de Sint Barbarakerk aldaar. Hier lag haar man al begraven, die op 4 juni 1639 was overleden.

Haar portretten

Catharina en haar man hebben zich ten minste twee keer laten portretteren. De eerste keer was in 1617, toen de Haagse portretschilder Jan Antonisz. van Ravesteyn (ca. 15721657) hen schilderde. Het portret van Catharina is hiernaast afgebeeld; dat van haar man is van eenzelfde compositie, maar in spiegelbeeld. Deze portreten bevinden zich nu in de collectie van het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg.

Jan van Ravesteyn was een navolger van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt (15661641). Van Mierevelt heeft het echtpaar ook geschilderd, maar deze portretten zijn waarschijnlijk verloren gegaan. Het is niet bekend wanneer ze geschilderd zijn, maar dit zal kort voor 1636 zijn geweest. In dat jaar heeft de Delftse kunstenaar Willem Jacobsz. Delff (15801638) ze gebruikt als voorbeeld voor gravures. Hierop zien Catharina en haar man er in elk geval beduidend ouder uit dan op de schilderijen uit 1617. Het Latijnse onderschrift op de gravures somt de titels van de echtlieden op en vermeldt dat ze zijn gemaakt naar portretten van Van Mierevelt. In de rand staat SOLI DEO GLORIA, eer aan God alleen. De gravure van Catharina is hiernaast afgebeeld; die van haar man is weer spiegelbeeldig van opzet. Het Rijksmuseum in Amsterdam bevinden heeft afdrukken van beide gravures.

Bronnen