Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Delleman, Wilhelmus Franciscus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wim Delleman werd geboren te Azewijn op 20 augustus 1926 als zoon van Joannes Matthias Delleman en Anna Maria Feldkamp, en als tweelingbroer van Louis Delleman. Het huidige adres van de ouderlijke woning is Op den Dam 8.

Wim is nummer 20 op de Azewijnse schoolfoto uit 1937. Hij staat ook op de foto van het kampioenselftal van Den Dam uit 1951.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 4-1 RI

Willem Delleman in Soegik - Maras (vermoedelijk in de buurt van Benkoelen, Zuid-Sumatra)

Wim is net als zijn tweelingbroer Louis als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest. Hij diende bij de 2e compagnie van het infanteriebataljon 4-1 RI (bijgenaamd 't Fiere Eentje), een onderdeel van de Palmboom-Divisie. Dit bataljon is op 23 mei 1947 met de Kota Baroe vanuit Rotterdam naar Palembang op Zuid-Sumatra vertrokken. De aankomst aldaar was op 20 juni. Tijdens de Eerste Politionele Actie werd het grootste deel van 4-1 RI ingezet om de stad Palembang te beveiligen. Daarna werden posten ten westen van Palembang betrokken. Tijdens de Tweede Politionele Actie trok 4-1 RI naar Benkoelen op de westkust, en waaierde vandaar uit over een groot gebied.

Wim is op verschillende buitenposten bakker geweest. Hij werd dan tot tukang roti benoemd en kreeg de beschikking over een zelfgebouwde bakoven. Vlak voor het staakt-het-vuren van augustus 1949 werd hij voor de laatste keer van bakker tot gewoon infanterist "gedegradeerd".

In december 1949 vertrok het bataljon naar Java in afwachting van de thuisreis. Die begon op 7 februari 1950 aan boord van het enorme Franse troepentransportschip Pasteur. In een recordtijd van zeventien dagen heeft de Pasteur 4.000 militairen naar de haven van Amsterdam gebracht. De aankomst daar was op donderdag 24 februari, en dezelfde dag was Wim weer in Azewijn.

De volgende dag vond na de Hoogmis de officiële begroeting plaats. Er waren toespraken van pastoor Heinink namens heel Azewijn, van G. Sinderinck namens de buurt, van Teun Venes namens de fanfare, van G. Kock namens de voetbalvereniging en van J. Hooijman namens de schutterij. Uiteraard bracht de fanfare een serenade en de schutterij een vaandelhulde. Wim bekende naderhand dat hij bijna verlegen was geworden van al die aandacht.

Andere militairen van 4-1 RI

Er hebben, voor zover bekend, geen andere militairen uit Bergh bij 4-1 RI gediend.

Zie ook

Zijn verdere leven

Wim trouwde op 13 mei 1959 met Theodora Antonia Theresia Roelofs, geboren op 30 juli 1930 als dochter van Antoon Jozef Johan Roelofs en Aleida Theodora Klaassen.

Bronnen