Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Derksens doop op 7 januari 1780 in het r.-k. doopboek van Zeddam.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Theodorus Derksen is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Op 7 januari 1780 werd hij rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Arnoldus Derksen en Anna Teikens.

Een kurassier van Napoleons Grande Armée

Derksen heeft gediend bij het 14e Regiment Kurassiers. Hij werd onder nummer 1507 ingeschreven in het stamboek van dit regiment. Verdere bijzonderheden over zijn tijd als Franse curassier zijn niet beschikbaar, omdat het stamboek nog niet online beschikbaar is.

Het 14e Regiment Kurassiers heeft in 1812 deelgenomen aan Napoleons Veldtocht naar Rusland. Van 16 tot 19 oktober 1813 nam 14e Regiment Kurassiers ook nog deel aan de Slag bij Leipzig.

Bij het 14e Regiment Kurassiers dienden ook:

Bij het 7e Regiment Kurassiers diende:

Bij het 14e Regiment Kurassiers dienden veel militairen die al ten tijde van het Koninkrijk Holland (18061810) of nog eerder vrijwillig dienst hadden genomen. Voorbeelden hiervan zijn bovengenoemde Bronkhorst, Brugmans en Kremer. Gezien zijn geboortejaar is het goed mogelijk dat dit ook met Derksen het geval was, maar gegevens hierover zijn niet voorhanden.

Derksen komt na 1812 niet meer voor in de Nederlandse archieven. Aangenomen wordt dat hij de Veldtocht naar Rusland niet heeft overleefd.

Bronnen