Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Theodorus Wilhelmus jr.

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theo Derksen werd geboren op 17 november 1926. Hij heeft gewoond op het adres Villersgangetje (ofwel Villersgengske) 23 in 's-Heerenberg. Hij was een neef van de gebroeders Peter en Theo Derksen en van Wim Derksen.

Tweede Wereldoorlog

Theo's scheepskist. Helaas staat zijn onderdeel er niet op, maar het embleem van de Palmboom-Divisie (rechtsboven) leert dat hij, in overeenstemming met zijn geboortejaar, met de lichting van 1946 naar Indië is gegaan

Theo is tijdens een bombardement op 's-Heerenberg, waarbij onder andere de familie Te Boekhorst aan de Stokkumseweg werd getroffen, door granaat- of bomscherven in het gezicht geraakt. Hierdoor is hij eenzijdig heel erg getekend door grote littekens, maar desondanks werd hij als dienstplichtig militair uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië

Theo (legernummer 26.11.17.031) is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest. Hij was daar (onder andere) kantinebeheerder in Batavia. In die hoedanigheid heeft hij op 7 december 1949 Joseph Berendsen te gast gehad, die kort daarna zou repatriëren. Het geestrijk vocht heeft er rijkelijk gevloeid, want Berendsen bekent in zijn dagboek er "een beetje aangeschoten" weg te zijn gegaan.

De scheepskist die Theo bij zijn thuiskomst bij zich had, is in september 2009 door zijn familie geschonken aan de Heemkundekring Bergh.

Zie ook

Zijn verdere leven

Theo trouwde met Marie Zweers uit Vinkwijk en werkte bij de Vredestein.

Hij is inmiddels overleden.