Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dieren (plaats)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zilveren daalder uit 1577. Hoewel de munt volgens het opschrift "MONETA. NOVA. ARGEN. IN. DIEREN. CVSA" in Dieren is geslagen, is dit waarschijnlijk in 's-Heerenberg gebeurd.

Dieren is een dorp op de Veluwse oever van de IJssel. Vroeger was het een heerlijkheid in het hertogdom Gelre, waar de heren en graven van Bergh het muntrecht en het gruitrecht hebben bezeten.

Wanneer de hertog van Gelre deze twee rechten (maar geen andere) heeft verleend, is niet bekend, maar het moet uiterlijk in 1354 gebeurd zijn. De ontvanger was dan Adam III van den Bergh of zijn zoon Willem I van den Bergh (heer Adam overleed in november 1354). De beleningen werden vernieuwd in leenbrieven van 1417, 1424, 1473, 1525, 1547 en 1596.

Over het Dierense gruitrecht is geen nadere informatie gevonden, maar het muntrecht is er hoogstwaarschijnlijk nooit uitgeoefend. Wel heeft Willem IV van den Bergh in 1577 Clemens van Eembrugge benoemd tot zijn muntmeester in 's-Heerenberg én Dieren. Met deze bevoegdheid heeft Van Eembrugge in 's-Heerenberg munten geslagen met het opschrift IN DIEREN CUSA (in Dieren geslagen) en ARGEN DIRENSIS (Dierens zilvergeld).

Bronnen