Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Donderwinkel, Dirk Johan

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 12 jun 2021 om 08:45 (revisie en aanvulling uit genoemde bronnen)
Ga naar: navigatie, zoeken
De plaquette met de namen van Dikkie Donder-
winkel en de andere doden die vielen ná de bevrijding van Baak op 2 april 1945.

Dirk Johan (Dikkie) Donderwinkel werd op 18 juni 1935 geboren in Baak, gemeente Steenderen, als zoon van Hendrik Donderwinkel en Wilhelmina Johanna Weijers.

Op 4 april 1945, twee dagen nadat de gemeente Steenderen was bevrijd, stond Dikkie met zijn grootvader Gerrit Jan Donderwinkel en andere inwoners van Baak te kijken naar een colonne Canadese troepen die, komend uit de richting van Bergh, afsloeg om via Wichmond en Vierakker op te trekken naar Warnsveld en Zutphen. De route rechtdoor over de dijk langs de IJssel was te gevaarlijk, omdat de westoever nog in handen van de Duitsers was.

Plotseling ontplofte er een granaat. De explosie zou uiteindelijk negen doden eisen; de meeste kinderen, waarvan drie uit één gezin. Dikkies grootvader en de anderen waren op slag dood of stierven korte tijd later. Dikkie werd zwaargewond afgevoerd, waarschijnlijk naar het Canadese veldhospitaal in het Patersklooster in 's-Heerenberg. De Canadezen hadden daar het noodziekenhuis overgenomen, dat al voor de bevrijding in bedrijf was. Helaas overleed Dikkie op 6 april, negen jaar oud. Mogelijk zijn er meer gewonden afgevoerd naar 's-Heerenberg of elders, maar die zijn dan van hun verwondingen hersteld.

Zijn overlijden is op 27 juli 1945 aangegeven in de gemeente Bergh door de marechaussee Jan Derk van den Berg. Vervolgens werd zijn overlijden op 2 augustus 1945 geregistreerd in de gemeente Steenderen na ontvangst van een uittreksel uit het register van overlijden van de gemeente Bergh.

In de dagen na de explosie, en nog op 6 mei 1947, zijn er in Baak nog meer slachtoffers gevallen door ontploffende granaten. Uiteindelijk vielen er dertien doden. Voor hen is op 2 november 2012 in Baak een herdenkingsplaquette onthuld.

Bronnen