Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Elmshäuser, Heinz

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kameradengraf 13 op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn met de naam van Heinz Elmshäuser. Dit is de oude steen, waarop Franz-Josef Bernauer nog per abuis vermeld staat. Het betreffende lichaam geldt nu als onbekende soldaat.
Michael Dorn en Wilhelm Schindler hebben ook in Zeddam begraven gelegen. Meier en Reiling zijn elders gevallen.

Foto ARGA

Leutnant Heinz Elmshäuser was een Duitse militair die op 29 september 1919 werd geboren in Gießen in Hessen. Hij diende bij de Nachrichten-Ersatz-Batterie 9, de vervangingsbatterij van de Nachrichten-Batterie 9. Dit was een verbindingseenheid van de 9. Infanterie-Division.

Waarschijnlijk was hij een van de drie gesneuvelde Duitsers die meester Helmes op 1 april 1945, vlak voor de bevrijding van Bergh, in Zeddam heeft gevonden. Een van de doden, een officier, zat gehurkt achter een steunbeer van de Sint Oswalduskerk. Gezien zijn rang zal dit Elmshäuser zijn geweest. Hij werd met de andere twee doden tijdelijk begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.

De stoffelijke overschotten werden in juni 1954 overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Aangezien de lichamen niet individueel geïdentificeerd konden worden, werden zij samen herbegraven in Kameradengraf 13.

Bronnen