Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frank, Flora

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Flora Frank was het enige kind van Isaäk Frank en Anna Rosendaal. Zij werd op 15 maart 1810 geboren in 's-Heerenberg, waar haar vader slager was.

Haar moeder wordt alleen in haar huwelijks- en in haar overlijdensakte Anna Rosendaal genoemd. Verder is deze naam nergens aangetroffen, maar wel de naam Hanneke David. Mogelijk is Anna Rosendaal gestorven, waarna Isaäk Frank met Hanneke David getrouwd kan zijn. Uit Flora's huwelijksakte blijkt echter dat Anna Rosendaal op de trouwdag nog leefde. Bij nadere beschouwing kunnen Anna Rosendaal en Hanneke David inderdaad een en dezelfde persoon zijn. Anna en Hanneke zijn allebei een vorm van Johanna, en David kan een patroniem zijn (Anna's vaders naam). Haar volledige naam was dan Anna David Rosendaal. Zij werd op 6 juni 1766 geboren in Perleberg, een stad in het huidige Bundesland Brandenburg.

Vanaf 1833 woonde Flora met haar ouders in een huis in de Kellenstraat.

Op 3 juni 1842 trouwde zij in 's-Heerenberg met de slager Heijman Wertheim. Hij was rond 1805 geboren in Bocholt, Pruisen, als zoon van Meijer Wertheim en Gúdla Wertheim. Uit dit huwelijk werden geboren:

Zij overleed op 2 september 1892 in 's-Heerenberg, 82 jaar oud. Het ligt voor de hand dat zij begraven werd op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg, maar daar is geen bewijs voor. Haar grafsteen is dan in de loop der tijd verloren gegaan. Haar man was al op 20 mei 1868 overleden, 64 jaar oud. Ook van hem is geen grafsteen (meer) op de Joodse begraafplaats.

Opmerking:
Er is geen geboorteakte van Flora Frank gevonden, maar als haar geboortejaar wordt steeds 1810 vermeld.
In haar huwelijks- en in haar overlijdensakte wordt echter geen geboortejaar vermeld, maar
wel haar leeftijd: 34 en 84 jaar. Dit zou beteken dat zij in 1808 geboren is.

Bronnen