Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frederik van den Bergh (14e eeuw)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frederik van den Bergh was de jongste zoon van heer Frederik II en een broer van Adam III en Willem I van den Bergh. De naam Frederik kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

In 1357 ontving hij van zijn broer Willem de heerlijkheid Grebben. Hij was getrouwd met Elisabeth van Zuylen tot Anholt, maar stierf op 14 mei 1381 kinderloos. Grebben ging zodoende terug naar zijn broer Willem.

Frederiks overlijden wordt vermeld in een lijst in een aldt boecksken uit de tweede helft van de 15e eeuw. De lijst begint met de bede In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, amen. Hierna volgt onder het jaar 1381 de vermelding van zijn overlijden:

Anno domini MCCCLXXXI obiit Fredericus de Monte, nobilis dominus de Monte, ipso die Victoris martiris, que est prima dies post Servacii martitis.
(In het jaar des Heren 1381 overleed Frederik van den Bergh, edele heer van Bergh, op de naamdag van de martelaar Victor, dat is de eerste dag na de martelaar Servaas.)

Het was destijds gebruikelijk een datum aan te duiden volgens de heiligenkalender. Frederiks sterfdag 14 mei is de naamdag van zowel de heilige Victor van Egypte als de heilige Victor van Milaan. 13 mei is de naamdag van Sint Servaas van Maastricht.

Bronnen