Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gelderlander: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Pagina's op Berghapedia: Sint Jozef)
k (Herinneringen van een journalist: link Körmeling)
(19 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Dagblad '''De Gelderlander''' was in het verleden hoofdzakelijk het regionale dagblad voor de katholieken. Andersdenkenden en diegenen die de wil van de pastoor trotseerden, lazen [[Graafschapbode, De|De Graafschapbode]], eveneens een regionaal dagblad dat in 19.. is opgegaan in De Gelderlander.
+
Dagblad '''De Gelderlander''' was in het verleden hoofdzakelijk het regionale dagblad voor de katholieken. Andersdenkenden en diegenen die de wil van de pastoor trotseerden, lazen [[Graafschapbode, De|De Graafschapbode]], eveneens een regionaal dagblad dat in 19.. als ''Gelders Dagblad'' is opgegaan in De Gelderlander. De krant was tot eind [[2015]] eigendom van krantenconcern Wegener Media en is sinds 2015 in handen van het Belgische mediabedrijf DPG Media. De hoofdredactie is gevestigd in Nijmegen. Het blad is ook in [[1848]] in Nijmegen ontstaan;  eerst verscheen de krant nog twee keer per week, maar vanaf  [[1874]] was het een dagelijkse krant.
  
 
==Pagina's op Berghapedia==
 
==Pagina's op Berghapedia==
Naar De Gelderlander wordt verwezen op de volgende pagina's:
+
Klik in de linker kolom op de knop <Verwijzingen naar deze pagina> voor een overzicht van pagina's die naar De Gelderlander verwijzen.
*[[Actueel]]
+
 
*[[Sint Jozef]]
+
==Herinneringen van een journalist==
*[[Operatie 'Black Tulip']]
+
Kronyck 134 (Doetinchem): Een Roomse paus
*[[Drieheuvelenweg]]
+
 
*[[Geiselgat, 't]]
+
Ton Notten: Toen was mijn krant nog een meneer en heel erg katholiek - herinneringen van een journalist.
*[[Grenswijzigingen]]
+
 
*[[Familie Bioscoop Schuurman]]
+
Notten dook in zijn geheugen als journalist bij De Gelderlander.
*[[Openbaar vervoer]]
+
 
*[[Molen Ten Benzel]]
+
-Chef-redacteur Bert Kerkhoffs werd in [[1960]] onderscheiden door de [['s-Heerenberg|'s-Heerenbergse]]
*[[W.V.C. (voetbal)|W.V.C.]] [[Wijnbergen]]
+
carnavalsvereniging [[D'Olde Waskupen]]. "Iedereen wilde de krant, die in de beerput zat te roeren, wel eens lezen. Beerput is wellicht een wat zwaar aangezete betiteling maar er woedde een voortdurende strijd om de macht waarin [[Politiek#Burgemeesters|burgemeester]] [[Leeuw, H.A.B. de|H.A.B. de Leeuw]], [[Politiek#Wethouders|wethouder]] [[Schuurman, W.H.A.|Willem Schuurman]], directeur gemeentewerken Kampschmidt en hoofdambtenaar [[Nispen, Piet van|Piet van Nispen]] de hoofdrollen vertolkten."
*[[Zeddam voetbal|Voetbalvereniging Zeddam]]
+
 
*[[Berntsen, Wilhelmus Clemens|Wilhelmus Clemsens Berntsen]]
+
-Bert Kerkhoffs had nogal wat connecties in [[Pastoors en Kapelaans|pastoorskringen]]. [[Schaepman, Charles Pierre Gerard|Schaepman]] van [[Wijnbergen]], [[Korrel, Adrianus Anthonius|Korrel]] van [[Kilder]] en Jansen van [[Didam]] behoorden tot zijn belangrijkste tipgevers.
*[[Borkus, Anna|Anna Borkus]]
+
 
*[[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]]
+
-Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals verkiezingen, gingen de redacteuren 's nachts op pad om inderhaast gemaakte bulletins op te hangen. Zo'n belangrijke gebeurtenis was ook het overlijden van paus Pius XII. Mensen die naar de kerk gingen, troffen op de deur van de kerk het bulletin van De Gelderlander aan. Notten herinnert zich een oud vrouwtje dat naar de vroegmis van zeven uur in [[Azewijn]] wilde. Hij dacht dat het mens wel van streek zou zijn door het overlijden van de Paus. Niks daarvan. "Wi-j kriegt wal weer ne roomsen weer", was haar reactie.
*[[Peeters, P.|P Peeters]]
+
 
*[[Peter van de Riet]]
+
-Correspondent Jan Bergevoet die op De Hoop woonde is ooit bij het verlaten van de kerk in Wijnbergen aangereden. Daarbij brak jan een been, gelukkig dat van hout. Een van zijn kinderen kreeg opdracht thuis het reservebeen op te gaan halen.
*[[Stein]]
+
 
 +
-Andere correspondenten waren [[Körmeling, Gerrit Theodorus|Gerrit Körmeling]] in 's-Heerenberg en [[Majoor, Kok|Cock Majoor]] in Kilder.
 +
 
 +
==Bron==
 +
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Gelderlander Wikipedia]
  
 
==Externe link==
 
==Externe link==
*http://www.gelderlander.nl
+
*[http://www.gelderlander.nl De Gelderlander]
  
{{Onderwerp|Kranten}}
+
[[Categorie:Kranten]]

Versie van 24 mrt 2021 om 05:51

Dagblad De Gelderlander was in het verleden hoofdzakelijk het regionale dagblad voor de katholieken. Andersdenkenden en diegenen die de wil van de pastoor trotseerden, lazen De Graafschapbode, eveneens een regionaal dagblad dat in 19.. als Gelders Dagblad is opgegaan in De Gelderlander. De krant was tot eind 2015 eigendom van krantenconcern Wegener Media en is sinds 2015 in handen van het Belgische mediabedrijf DPG Media. De hoofdredactie is gevestigd in Nijmegen. Het blad is ook in 1848 in Nijmegen ontstaan; eerst verscheen de krant nog twee keer per week, maar vanaf 1874 was het een dagelijkse krant.

Pagina's op Berghapedia

Klik in de linker kolom op de knop <Verwijzingen naar deze pagina> voor een overzicht van pagina's die naar De Gelderlander verwijzen.

Herinneringen van een journalist

Kronyck 134 (Doetinchem): Een Roomse paus

Ton Notten: Toen was mijn krant nog een meneer en heel erg katholiek - herinneringen van een journalist.

Notten dook in zijn geheugen als journalist bij De Gelderlander.

-Chef-redacteur Bert Kerkhoffs werd in 1960 onderscheiden door de 's-Heerenbergse carnavalsvereniging D'Olde Waskupen. "Iedereen wilde de krant, die in de beerput zat te roeren, wel eens lezen. Beerput is wellicht een wat zwaar aangezete betiteling maar er woedde een voortdurende strijd om de macht waarin burgemeester H.A.B. de Leeuw, wethouder Willem Schuurman, directeur gemeentewerken Kampschmidt en hoofdambtenaar Piet van Nispen de hoofdrollen vertolkten."

-Bert Kerkhoffs had nogal wat connecties in pastoorskringen. Schaepman van Wijnbergen, Korrel van Kilder en Jansen van Didam behoorden tot zijn belangrijkste tipgevers.

-Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals verkiezingen, gingen de redacteuren 's nachts op pad om inderhaast gemaakte bulletins op te hangen. Zo'n belangrijke gebeurtenis was ook het overlijden van paus Pius XII. Mensen die naar de kerk gingen, troffen op de deur van de kerk het bulletin van De Gelderlander aan. Notten herinnert zich een oud vrouwtje dat naar de vroegmis van zeven uur in Azewijn wilde. Hij dacht dat het mens wel van streek zou zijn door het overlijden van de Paus. Niks daarvan. "Wi-j kriegt wal weer ne roomsen weer", was haar reactie.

-Correspondent Jan Bergevoet die op De Hoop woonde is ooit bij het verlaten van de kerk in Wijnbergen aangereden. Daarbij brak jan een been, gelukkig dat van hout. Een van zijn kinderen kreeg opdracht thuis het reservebeen op te gaan halen.

-Andere correspondenten waren Gerrit Körmeling in 's-Heerenberg en Cock Majoor in Kilder.

Bron

Externe link