Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gemeente Montferland

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 23 jun 2017 om 14:15 (Kernen: afbeelding vervangen)
Ga naar: navigatie, zoeken

De gemeente Montferland is het gevolg van een verstandshuwelijk tussen de gemeente Bergh en de gemeente Didam. Geen huwelijk uit liefde, maar beide gemeenten wilden niet door een industrie-gemeente opgeslokt worden. De naam is te danken aan de gelijkluidende streek Montferland en daarin gelegen heuvel Montferland.

De gemeente is op 1 januari 2005 ontstaan door een gemeentelijke herindeling uit de opgeheven gemeenten Bergh en Didam. Het gemeentebestuur is gevestigd in Didam.

Montferland heeft een oppervlakte van ca. 110 vierkante kilometer en telde op 1 januari 2012 35.049 inwoners. De gemeente maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen alsmede de Regio Achterhoek. Aan de zuidzijde van de gemeente ligt de landsgrens met Duitsland.

Kernen

Het wapen van de gemeente Montferland

Azewijn, Beek, Braamt, Didam, Greffelkamp, 's-Heerenberg (de enige stad in de gemeente), Kilder, Lengel, Loerbeek, Loil, Nieuw-Dijk, Oud-Dijk, Stokkum, Wijnbergen en Zeddam, alsmede de buurtschappen Holthuizen, Vinkwijk en Vethuizen.

De Duitse grens

Bepalend voor Montferland is de ligging tegen de Duitse grens. Aan de overzijde van de grens is de Duitse gemeente Emmerik (Duits: Emmerich) (met onder andere het kerkdorp Elten) gelegen. Vanuit de gemeente zijn er vele grensovergangen.

De drie belangrijkste grensovergangen zijn:

  • Grensovergang Bergh Autoweg, sinds de gemeentelijke herindeling aldaar gelegen op het grondgebied van de gemeente Zevenaar. Deze grensovergang is gelegen op de autobaan A12, tussen Arnhem en het Duitse Ruhrgebiet.
  • De Nieuwe Grens. Dit is de belangrijkste grensovergang in 's-Heerenberg. De overgang ligt ongeveer een kilometer oostelijk van de oude grens, en ligt aan de doorgaande weg tussen Doetinchem en Emmerich.
  • De Oude Grens. Deze grensovergang ligt aan de rand van het historische centrum van 's-Heerenberg.

In beide laatste gevallen is het riviertje de Wetering de feitelijke grens.

Overige grensovergangen

Er zijn diverse andere grensovergangen, het merendeel alleen bestemd voor fietsers en voetgangers. Deze grensovergangen zijn, van oost naar west:

  • De grensovergang net ten oosten van Industrieterrein 't Goor. In de jaren '90 is hier een loopbrug gerealiseerd. Tot 1987 waren hier de resten van de Zwarte Brug zichtbaar. Deze resten zijn nu verdwenen. Toen was er echter geen mogelijkheid hier de grens te passeren. Deze overgang is toegankelijk voor fietsers en voetgangers.
  • Grensovergang De Linthorst. Deze grensovergang ligt ten westen van De Plantage, tussen 's-Heerenberg en Stokkum, en leidt naar de Emmerike buurtschap Elsepaß. Deze grensovergang is toegankelijk voor fietsers en voetgangers.
  • De fiets-/voetgangersovergang over de A12 tussen Stokkum en Elten, te midden van de Montferlandse bossen. Hierdoor is deze grensovergang en de route er naar toe bezienswaardig. Deze grensovergang is tot op enkele meters afstand ook per auto bereikbaar, vanuit zowel Nederlandse als Duitse zijde.
  • Grensovergang de Boterweg. Deze voor fietsers en voetgangers toegankelijke grensovergang ligt in de bossen tussen Stokkum en Beek.
  • Grensovergang Beek / Elten. Deze grensovergang ligt tussen de kerkdorpen Beek en Elten, en is tevens voor auto's toegankelijk.
  • Grensovergang de Zuidermarkweg. Deze grensovergang ligt even ten westen van de grensovergang Beek / Elten is alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk.

Stroombroek (Braamtse Gat)

Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningplaats gelegen bij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, trekt veel bezoekers uit de hele Liemers, Achterhoek en de Duitse grensstreek.

Kemnade

De Kemnade

Aan de Oude IJssel vlak bij de gemeentegrens met Doetinchem ligt de Kemnade. In dit historische gebouw hebben een aantal personen gewoond die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Doetinchem en de rest van Nederland, zoals Carel Hendrik Ver Huell met echtgenote Maria Johanna de Bruijn en de familie Misset, bekend als drukkers, uitgevers en oprichters van de voormalige krant De Graafschapbode.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Montferland telt 25 zetels. Sinds het ontstaan van de gemeente in 2005 is het CDA met afstand de grootste partij. In 2005 behaalde zij 13 zetels, maar dat aantal daalde in 2010 tot 11 en in 2014 tot 10. Lokaal Belang Montferland en de PvdA hadden in deze periode elk een zetelaantal dat varieerde varieerde van 3 tot 5. De VVD begon in 2005 met 3 zetels, maar haalde er in 2014 maar 2. Andere partijen hadden minder zetels.

Externe link

Zie ook