Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerretschen, Hermanus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermanus Gerretschen was molenaar op de Torenmolen. In het telefoonboek van 1935 komt hij voor onder Zeddam: Gerretschen, H., Molenaar en graanhandel, Dorpsstraat 118 tel 26. Hij werd geboren in 1866 in de gemeente Herwen en Aerdt en stierf op 9 januari 1935 te Zeddam. Hij werd begraven op r.-k. begraafplaats aldaar.

Hermanus was de zoon van Peter Gerretschen (geboren op 3 april 1815 te Grieth, Pruisen) en Henrica Verhoeven (geboren op 3 april 1814 op De Bijland (Herwen en Aerdt)). Hermanus trouwde met Anna Catharina Hannen. Het echtpaar kreeg twee zonen en vijf dochters. De oudste zoon, Johannes Jozef, nam het bedrijf van zijn vader over. De jongste zoon, Petrus (Piet) Paulus, werd kastelein in Ulft. Het echtpaar Gerretschen-Hannen en hun zoon Piet worden genoemd in Van Onna Genealogie Nederland - Duitsland.

Een oudere broer van Hermanus, Theodorus Gerritschen (met een i!) (geboren op 9 februari 1854 in de gemeente Herwen en Aerdt en overleden op 5 april 1941 in Elten (Duitsland)) was molenaar in Elten. De molen in Elten staat tot de dag van vandaag bekend als de Gerritschen of Gerritzen-Mühle. In het boek Elten die letzten 100 Jahre, 1897-1997 (Axmacher, Köster, p. 192), staat over de broers Hermann en Theodor (nu als Gerritzen) en deze molen het volgende geschreven:
Die Mühle an der Stokkumer Straße hat alle Widrigkeiten überstanden und steht heute als Gerritzens Mühle unter Denkmalschutz. Von dieser Mühle wissen wir, daß im Juni 1846 die königlich-preussische Regierung zu Düsseldorf dem Rößmüller Joh. Verhoeven zu Elten die Genehmigung zum Bau einer Kornwindmühle erteilte. Dieser wiederum übertrug seinem Besitz im Jahre 1887 an seine beiden Neffen, die Müllergesellen Hermann und Theodor Gerritzen."

Op 26 april 1890 maakte Arnold te Wiel, achitect te Azewijn, een nota op voor Hermann Gerretschen, molenaar te Zeddam:
het huis van Gerretschen en daarvan de teekeningen met verzoekschriften opgemaakt tot vergunning van Bakkerij ƒ 1,80
den 5 mei de teekeningen met verzoekschriften wegens verlooren of zoekgeraakt weder opgemaakt ƒ 1,00

In het proefschrift van W.H. Nijhof over J.H. van Heek (Kunst, katoen en kastelen : J.H. van Heek (1873-1957) staat over Hermanus het volgende geschreven:
In 1904 was de molen voor ƒ 1.500,-- eigendom geworden van Hermanis Gerritschen, die in 1925 beneden in het dorp een motormaalderij had gebouwd en de oude molen stopzette.