Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Haag, Lambertus Henricus van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lambertus Henricus van Haag werd geboren te Zeddam op 16 februari 1805 als zoon van Johannes van Haag en Johanna Damen. Zijn geboortehuis stond in de Benedendorpsstraat op de plaats van het huidige adres 25a.

Hij werd net als eerder zijn oom Lambertus van Haag, priester. Na zijn studie aan het seminarie van Culemborg werd hij op 20 september 1828 priester gewijd. Zijn eerste standplaats als kapelaan was Groessen. In oktober 1836 werd hij overgeplaatst naar zijn geboorteplaats Zeddam, waar hij als kapelaan werkzaam was onder Matthias Terwindt. Deze was behalve pastoor van de parochie Zeddam ook aartspriester van Gelderland.

Als Zeddams kapelaan was Van Haag de opvolger van kapelaan Terwindt, de neef (oomzegger) van pastoor en aartspriester Terwindt. Kapelaan Terwindt was al in augustus vertrokken, waarna kapelaan Nijkamp uit Didam tijdelijk naar Zeddam was gekomen.

Van Zeddam vertrok Van Haag naar Didam, waar hij op 6 december 1842 was benoemd tot pastoor van de Martinusparochie. Daar richtte hij op 31 mei 1843 de plaatselijke afdeling op van de Broederschap van den Levenden Rozenkrans op. Op 23 januari 1849 werd door aartspriester Willemsen (de opvolger van Terwindt) een Kruisweg opgericht in de kerk van Didam.

Pastoor Van Haag overleed na een langdurige ziekte op 27 november 1850, nog maar 45 jaar oud.

Bronnen