Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hamer, Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De kerkenraad omstreeks 1931. V.l.n.r. G.J. Vriezen, Hamer, dominee Sasse, J.W. Hofstraat en meester De Goede.

Johannes Hamer was veldwachter in 's-Heerenberg.

Hij werd op 13 februari 1886 geboren in Brummen als zoon van Hendrik Jan Hamer en Willemken van der Velden. Op 18 maart 1908 vestigde hij zich vanuit Doetinchem in 's-Heerenberg. Hij werkte aanvankelijk bij de tramweg Zutphen-Emmerik, eerst als rangeerder en later als stationschef.

Op 29 juni 1912 trouwde hij in 's-Heerenberg met Johanna Maria Jasperse, geboren aldaar op 28 oktober 1888 als dochter van Jan Jasperse en Maria van Onzenoort. Zij kregen drie kinderen:

Op de dag van zijn huwelijk was Hamer nog stationschef. In de zomer van 1920 behaalde hij in Utrecht het politie-diploma. In december 1921 werd hij penningmeester van de toen opgerichte afdeling Doetinchem van de Algemene Nederlandse Politie Bond.

Hamer was Nederlands hervormd en, zoals op de foto te zien is, lid van de kerkenraad van de kerkelijke gemeente 's-Heerenberg.

Zijn vrouw overleed op 24 november 1944 in Epse in de toenmalige gemeente Lochem. In haar overlijdensakte wordt zij aangeduid als "echtgenote van" (niet als "weduwe van"). Dit zou betekenen dat Hamer zelf later is overleden, maar een datum kon nog niet worden achterhaald.

Bronnen