Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hazenbrink, Johannes Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Hazenbrink werd geboren te Loerbeek op 20 januari 1926 als zoon van Wilhelmus Theodorus Hazenbrink en Hendrina Aleida Wools. Hij is een broer van Marietje Hazenbrink.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 5-2 RI

Jan was soldaat (legernummer 26.01.20.027) bij de vierde compagnie van het infanteriebataljon 5-2 RI, een onderdeel van de Drietand-Divisie. Hij is op 4 juni 1947 opgekomen in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen, en op 13 november 1947 vanuit Amsterdam met de Groote Beer naar Indië vertrokken. De afvaart zou eigenlijk een dag eerder zijn, maar werd uitgesteld vanwege zware storm op zee. De aankomst in Menado op Noord-Celebes was op 11 december. 5-2 RI is als enige bataljon dienstplichtigen op Noord-Celebes gelegerd geweest. Tot medio september 1949 was de standplaats van de 4e compagnie Gorontalo.

In september 1949 werd de 4e compagnie overgeplaatst naar Makassar op Zuid-Celebes, en daar tijdelijk ingedeeld bij het 5e bataljon van het Garderegiment Jagers (5 GRJ). In die tijd heeft Jan zijn plaatsgenoten Wim van Grol en Gerrit Hendricksen ontmoet.

Voor de repatriëring is de compagnie nog enige tijd in Soerabaja op Oost-Java gestationeerd geweest. Hier heeft Jan Ben Rosendaal, Joop Egging en Joep Gerritsen ontmoet.

De thuisreis begon op 18 april 1950 met de Zuiderkruis; de aankomst in Rotterdam was op 9 mei 1950. Tijdens de reis heeft Jan zijn plaatsgenoot Joop Egging weer kunnen ontmoeten, want diens bataljon 5-6 RI was ook aan boord. Onder de passagiers was verder de 's-Heerenbergse luitenant Frericks.

Andere militairen van 5-2 RI

Zie ook

Zijn verdere leven

Hazenbrink, Johannes Wilhelmus.jpg

...