Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hendriksen, Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Posjentje

Jan Hendriksen werd op 12 december 1835 geboren in Gaanderen als zoon van Willem Hendriksen en Gerarda Lieberant. Zijn voornaam was kortweg Jan; meer dan deze drie letter staan er niet in zijn geboorteakte. Zijn bijnaam was langer en luidde Posjentje. Waar hij die aan te danken had, is niet exact bekend, maar waarschijnlijk is het afkomstig van 'post-Jantje'.

Op 18 mei 1858 trok Posjentje in bij zijn neef Gradus Gerritsen, uitbater van De Zon, een koffiehuis in Loerbeek aan de nieuwe grindweg naar Didam. Posjentje had een hondenkar, waarmee hij post bracht naar en ophaalde van de trein op de stations in Zevenaar en Wehl. Ook bezorgde hij met zijn hondenkar gebak, dat zijn neef bakte. Dit gebak was zo befaamd dat Posjentje het tot in Doetinchem en Terborg bezorgde. Jammer genoeg is er geen foto bewaard gebleven van Posjentje met zijn hondenkar. Gezien zijn lengte zal hij de meeste tijd óp zijn hondenkar hebben gezeten. Dit was toegestaan tot de invoering van de Trekhondenwet van 1910; daarna mocht de begeleider er alleen nog maar naast lopen. Maar toen was Posjentje al met pensioen.

In 1897 verhuisde Posjentje naar zijn halfbroer Gerhard Hendriksen in Wehl en twee jaar later trok hij in bij zijn zus Hendrika Alberta in Kilder, die getrouwd was met Jan Wassink. Op 14 juli 1909 werd hij opgenomen in het gasthuis in de Marktstraat in 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 7 maart 1918, 82 jaar oud.

Bronnen