Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|300px == Een telg uit het geslacht Van den Bergh == '''Henriëtte Francisca van Hohenzol...')
 
k (Haar kinderen: Kleine aanvulling)
Regel 30: Regel 30:
 
Na het overlijden van haar moeder in 1671 werd Henriëtte Francisca markiezin van Bergen op Zoom. Als gevolg van de [[Franse oorlog|Franse Oorlog]] kon zij pas in [[1681]] geïnaugureerd worden.
 
Na het overlijden van haar moeder in 1671 werd Henriëtte Francisca markiezin van Bergen op Zoom. Als gevolg van de [[Franse oorlog|Franse Oorlog]] kon zij pas in [[1681]] geïnaugureerd worden.
  
Markiezin Henriëtte Francisca overleed in [[1698]]. Nadere bijzonderheden over haar overlijden en begrafenis zijn niet gevonden.
+
Markiezin Henriëtte Francisca overleed in [[1698]]. Nadere bijzonderheden over haar overlijden en begrafenis zijn niet gevonden. Haar zoon Frans Egon volgde haar op als markies van Bergen op Zoom, waarmee dit markiezaat definitief geen [[:Categorie:Berghse bezittingen|Berghse bezitting]] meer was.
  
 
== Haar portret ==
 
== Haar portret ==

Versie van 16 mei 2022 om 05:48

Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen.jpg

Een telg uit het geslacht Van den Bergh

Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen werd in 1642 geboren als dochter van Maria Elisabeth van den Bergh, markiezin van Bergen op Zoom, en Eitel Frederik van Hohenzollern-Hechingen. Van haar precieze geboortedatum en geboorteplaats zijn geen vermeldingen gevonden. Zij had slechts één oudere broer, die echter al op de dag na zijn geboorte was overleden, zodat zij als enig kind is opgegroeid.

Het geslacht Hohenzollern-Hechingen stierf in 1869 uit, waarna de bezittingen toevielen aan het geslacht Hohenzollern-Sigmaringen, dat in 1787 door vererving al in het bezit was gekomen van het graafschap Bergh.

Haar huwelijk

In 1644 kwamen haar moeder en Albert van den Bergh (een neef van haar moeder) overeen dat Henriëtte Francisca zou trouwen met graaf Alberts zoon Frans Frederik, geboren in 1643. De bedoeling was het graafschap Bergh en het markiezaat Bergen op Zoom hiermee weer in één hand te verenigen. Dit is niet gelukt, omdat Frederik Frans in april 1661, kort voor het geplande huwelijk, op 18-jarige leeftijd overleed. Even dook toen Christiaan Lodewijk I van Mecklenburg-Schwerin op als huwelijkskandidaat, maar zijn protestante familie gaf hem geen toestemming met een katholieke vrouw te trouwen. Hierop is Henriëtte Francisca in 1662 in Bergen op Zoom getrouwd met een andere achterneef, Frederik Maurits de La Tour d'Auvergne, zoon van Leonora van den Bergh (een zus van graaf Albert).

Haar kinderen

Uit haar huwelijk werden geboren:

  • Frans ((1672–…)
  • Henriëtte (1673–…)
  • Lodewijk Frederik (1674–…)
  • Frans Egon, markies van Bergen op Zoom (16751707)
  • Frederik Constantijn (16821732)
  • Theresia Henriëtte (1683–…)

Na het overlijden van haar moeder in 1671 werd Henriëtte Francisca markiezin van Bergen op Zoom. Als gevolg van de Franse Oorlog kon zij pas in 1681 geïnaugureerd worden.

Markiezin Henriëtte Francisca overleed in 1698. Nadere bijzonderheden over haar overlijden en begrafenis zijn niet gevonden. Haar zoon Frans Egon volgde haar op als markies van Bergen op Zoom, waarmee dit markiezaat definitief geen Berghse bezitting meer was.

Haar portret

Het hierboven afgebeelde portret van Henriëtte Francisca hangt in museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het stadspaleis dat eertijds de residentie was van de markiezen van Bergen op Zoom. Het is in 1649 gemaakt door de schilder Gerard van Honthorst (15921656) en werd in 1981 door de Markiezenhof aangekocht.

Van Honthorst heeft in 1649 drie vergelijkbare portretten gemaakt van de toen zevenjarige Henriëtte Francisca. Hiervoor werd hij in dat jaar betaald, zo blijkt uit de archieven in Bergen op Zoom. In 2018 kon het Markiezenhof een tweede portret kopen. Dit werd na restauratie in oktober 2021 in het Markiezenhof onthuld. De verblijfplaats van het derde portret is helaas niet bekend.

Bronnen