Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Herberts, Herbert

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De VOC-opvarende Herbert Herberts werd op 4 oktober 1720 gedoopt door de dominee in 's-Heerenberg als zoon van Hendrick Herberts en Anna Maria van Lindt.

Herberts vertrok op 8 juli 1757 voor de VOC-kamer van Zeeland naar Batavia als soldaat voor een van de VOC-garnizoenen in Indië. Hij reisde met de Nieuw Nieuwerkerk, die vertrok van Fort Rammekens, bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge, dat toegang gaf tot de haven van Middelburg. De Nieuw Nieuwerkerk kwam op 1 december aan bij Kaap de Goede Hoop en vervolgde zijn weg op 29 december, maar Herberts wisselde op de Kaap van schip. Hij stapte er over op de Haarlem, die voor de VOC-kamer van Amsterdam voer. Dit schip was al op 31 oktober op de Kaap aangekomen en vertrok op 15 december. De aankomst in Batavia was op 18 maart 1758. Ruim een jaar daarna, op 5 juni 1759 overleed Herbert ergens in Azië.

Herberts' inschrijving in 1744 in het lidmatenregister van de Nederduits gereformeerde gemeente in 's-Heerenberg met de vermelding dat hij in 1757 naar Oost-Indië is vertrokken en in 1761 in Batavia is gestorven.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het lidmatenregister van de Nederduits gereformeerde gemeente in 's-Heerenberg vermeldt dat Herberts in 1744 belijdenis heeft gedaan. Daarna volgt een aantekening dat hij in maart 1757 naar Oost-Indië is vertrokken en daar in 1761 in Batavia is gestorven. De data komen niet overeen met het bovenstaande. Een verklaring kan zijn dat Herberts in de maand maart uit 's-Heerenberg is vertrokken en dat het bericht van zijn overlijden pas in 1761 in 's-Heerenberg is aangekomen.

Bronnen