Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hettinga, Jacobus Germanus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacobus Germanus (Co) Hettinga (geboren op 17 mei 1921) heeft net als de heer M.H. Cillessen tot op hoge leeftijd jaarlijks de Galamaschool in 's-Heerenberg bezocht om de kinderen te wijzen op de gevaren van oorlogen.

Hettinga zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, evenals zijn vader die in het boek Er op of er onder vermeld staat als Kapitein Hettinga.

Al voor de oorlog kende Hettinga de Berghse verzetsmensen Leo Kempers uit Azewijn en Toon Helmes uit Zeddam. Kempers heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet maar er is toen niet over verzetsactiviteiten gesproken. Hij ontmoette Wim Moorman een paar keer tijdens een vergadering bij Jan Houtsma. Bij zo'n bespreking in 1944 vernam hij dat er een Engelsman boven op zolder zat. Na de oorlog hoorde hij dat het om George Kelly ging. Het toeval wil dat hij samen met verzetsman Van Dusseldorp een dynamo van de motor heeft gesloopt van het vliegtuig waarvan Kelly boordschutter was.

In 1983 ontving hij het Verzetsherdenkingskruis.

Hij is medeauteur van het boek Gaanderen van tijd tot tijd. Voor het boek Doetinchem in oorlogstijd leverde hij gegevens aan. Ook verleende hij medewerking aan Het vergeten bataljon (Walburgpers, Zutphen 1984). Het vergeten bataljon was het Dutch National Battalion waarbij Hettinga was aangesloten (1e compagnie).

Co Hettinga overleed op vrijdag 21 december 2012 op 91-jarige leeftijd in Gaanderen.

Bronnen