Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hoegen, Bernardina Aleijda

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 jul 2021 om 12:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Bernardina Aleijda Hoegen''', roepnaam Dina, werd op 10 januari 1813 's morgens om twee uur geboren ''onder'' Zeddam als dochter van Theodorus (Derk) Hoe...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernardina Aleijda Hoegen, roepnaam Dina, werd op 10 januari 1813 's morgens om twee uur geboren onder Zeddam als dochter van Theodorus (Derk) Hoegen en Christina Copraeij. Haar vader heeft haar geboorte om tien uur 's morgens aangegeven op het gemeentehuis van de mairie Zeddam in de Bovendorpsstraat in Zeddam.

In het bevolkingsregister en andere bronnen komt zij voor als Berendina Hoegen, maar in zowel haar geboorte- als haar overlijdensakte zijn haar voornamen Bernardina Aleijda. Zij was een zuster van Hermanus Antonius Hoegen en een oudtante van Hermanus Josephus Franciscus Hoegen. De andere Hoegens op Berghapedia zijn (achter)kleinzonen van haar oom Franciscus.

Zij is ongehuwd gebleven, en woonde in bij haar broer Herman op boerderij de Lugtenakker in Azewijn. Haar broer en zijn vrouw Johanna Dijker hadden zes kinderen. Helaas overleed haar schoonzus op 24 maart 1865 op 39-jarige leeftijd en een jaar later op 15 april 1866 stief ook haar broer op 57-jarige leeftijd. Het oudste kind, Christina, was toen nog net geen tien jaar oud. Dina heeft toen de zorg voor haar neefjes en nichtjes op zich genomen, waarbij ze gelukkig ondersteuning had van de dienstmeiden en knechten.

Op 17 maart 1873 overleed ook Dina. Ze was zestig jaar oud. Dienstmeid Maria ter Horst werd toen enkele jaren het hoofd van het nog jonge gezin. In 1876 werd oudste zoon Theodorus Arnoldus op 18-jarige leeftijd de nieuwe boer.

Bij haar overlijden heeft Dina tienduizend gulden nagelaten aan de parochie voor de bouw van een nieuwe kerk. Deze tweede kerk van Azewijn werd op 21 september 1891 ingewijd.

Bronnen