Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hoegen, Hermanus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermanus Antonius Hoegen werd op 19 maart 1809 geboren op boerderij De Lugtenakker in Groot-Azewijn als zoon van Theodorus (Derk) Hoegen en Christina Kopraij. De achternaam van zijn moeder komt in diverse spelling voor; onder meer ook als Copraeij en Copperaaij. Hij was een broer van Bernardina Aleijda (Dina) Hoegen en de grootvader van Hermanus Josephus Franciscus Hoegen. De andere Hoegens op Berghapedia zijn (achter)kleinzonen van zijn oom Franciscus.

Op 18 oktober 1855 trouwde hij in 's-Heerenberg met Johanna Theodora Arnolda Hansen, geboren op 22 november 1825 op boerderij Winckelackerstede in Groot-Azewijn als dochter van Arnoldus Dijker en Johanna Willemina van Gent. Hun kinderen waren:

Hoegen was vele jaren lid van het kerkbestuur in Azewijn.

Hij overleed op 15 april 1866 in Groot-Azewijn, 57 jaar oud. Daarmee kwam een trieste reeks van overlijdens in vier opeenvolgende jaren tot een einde. Als eerste overleed 26 juli 1863 zijn jongste zoon, slechts vier maanden oud. Daarna stierf op 3 september 1864 zijn oudste dochter op 8-jarige leeftijd, gevolgd door zijn vrouw, die op 24 maart 1865 op 39-jarige leeftijd overleed. Van de drie nog levende kinderen was de oudste pas acht jaar oud. Zijn ongetrouwde zus Dina, die al op De Lugtenakker woonde, heeft toen de zorg voor haar neefjes en nichtje op zich genomen.

Bronnen