Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hoegen, Hermanus Josephus Franciscus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Hoegen met zijn auto in jaren twintig in de boomgaard van Clé Berntsen. Op de achterbank zitten Aloys Overbeek, Frans Gieskes en een meisje uit Wenen. De persoon achter de voorruit is onherkenbaar.

Hermanus Josephus Franciscus Hoegen was een van de eerste autobezitters in Azewijn; mogelijk zelfs de allereerst. Op 1 augustus 1914 ontving hij, net 22 jaar oud, zijn rijbewijs. Van welk merk zijn auto was, kon nog niet worden achterhaald, maar gezien het model met houten spaakwielen is hij vermoedelijk gebouwd tussen 1914 en 1920.

Hoegen werd op 19 juli 1892 geboren op de boerderij Lugtenakker in Azewijn als zoon van Theodorus Arnoldus Hoegen en Johanna Theodora Arnolda Hansen. Bij zijn doop op 20 juli 1892 in de Mattheüskerk in Azewijn werden zijn doopnamen ingeschreven als Hermanus Josephus Vincent.

Toen zijn vader op 17 december 1925 overleed, erfde hij de boerderij. Die verkocht hij in 1931 aan notaris Antonius Henricus van Romondt in Didam, omdat hij plannen had naar het buitenland te vertrekken.

Notaris Van Romondt verkocht de Lugtenakker in 1933 door, en na een aantal opeenvolgende eigenaren kocht Hoegen de boerderij in 1952 terug, waarna hij er tot zijn dood heeft gewoond. In de tussentijd had hij aan (onder meer) de Klakertsestraat gewoond, die in 1969 de naam Dr. Hoegenstraat kreeg – een toepasselijk naam, hoewel dr. Hoegen geen naaste verwant was.

Inmiddels was Hoegen op 13 februari 1945 in de Georgiuskerk in Terborg getrouwd met zijn huishoudster Francisca Geertruida Maria ten Have, geboren op 3 augustus 1910 in Gendringen als dochter van Bernardus ten Have en Theodora Wieskamp.

Hoegen overleed op 22 oktober 1964, 72 jaar oud, en werd begraven op het kerkhof in Azewijn. Zijn vrouw overleed 10 augustus 1986, 76 jaar oud, en werd eveneens in Azewijn begraven.

Hoegens rijbewijs
Een advertentie van Hoegen in De Radio-Express, vierde jaargang, nr. 46 van 12 november 1926, weekblad voor radio-telegrafie en -telefonie.

Bronnen