Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hulshof, Joannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joannes Hulshof werd geboren in Lichtenvoorde op 26 oktober 1822.

Hij werd priester gewijd op 18 augustus 1847 en was daarna kapelaan in achtereenvolgens Wijnbergen, Terborg en Eibergen. In 1859 werd hij de eerste pastoor van Oldenbroek. Op 9 oktober 1868 kwam hij naar de parochie Zeddam als opvolger van pastoor Otten.

Tijdens Hulshofs pastoraat werd besloten een nieuwe pastorie te bouwen. Dit gebeurde in de vergadering van het kerkbestuur van 14 mei 1869, die door pastoor Hulshof zelf werd voorgezeten. In maart 1870 legde de pastoor de eerste steen voor deze pastorie, die tegenover de kerk in het bovendorp werd gebouwd naar een tekening van architect Wennekers. Nog voor het invallen van de winter was de nieuwe pastoorswoning klaar.

Op 6 juli 1875 besloot het kerkbestuur de Padevoort te kopen. De koopsom van 11.000 gulden kwam uit de opbrengst van de verkoop van het huis dat wijlen Wessel en Aleida Thomassen aan de kerk hadden nagelaten. De restauratie van de Padevoort kon uit giften van parochianen worden bekostigd, waarna het in 1876 werd betrokken door de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Al voor hun komst had Arnold te Wiel jr. een schuur bij de Padevoort verbouwd tot school.

Pastoor Hulshof overleed op 7 maart 1884 op 61-jarige leeftijd. Zijn opvolger was pastoor Leijser.

Bronnen