Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

IJstijd

Uit Berghapedia
Versie door W.stein (overleg | bijdragen) op 21 okt 2007 om 15:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een ijstijd is een geologisch tijdvak waarin ijskappen voorkomen. Aangezien er gletsjers liggen op bijvoorbeeld Groenland en Antarctica, leven we tegenwoordig in een ijstijd. Men neemt aan dat dit in de de gehele geologische geschiedenis van de Aarde minstens vijfmaal het geval is geweest, waarvan eenmaal zelfs zo sterk dat de ijskappen van de polen vrijwel tot aan de evenaar waren opgerukt. Men spreekt in dit verband dan ook van de Sneeuwbal Aarde — een niet-onomstreden theorie.

Vaak wordt het begrip "ijstijd" verward met de term "glaciaal". Een glaciaal is een periode waarin het klimaat op Aarde aanzienlijk kouder was dan tegenwoordig en waarin grote delen van de continenten, in ieder geval die op het noordelijk halfrond, met landijs en gletsjers waren bedekt. Tijdens een ijstijd wisselen warmere (interglaciale) en koudere (glaciale) perioden elkaar af. We bevinden ons op dit moment in het tijdperk Holoceen, dat als een interglaciaal gezien kan worden. Vaak bedoelt men, als men het heeft over 'de ijstijd' of 'de ijstijden', de glacialen in het Pleistoceen, dat wil zeggen in de laatste 2,6 miljoen jaar.

De ijstijd, die de grootste invloed heeft gehad op het Berghse landschap door de vorming van de stuwwallen is de Saale-ijstijd.

Bron

Wikipedia