Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Hendrikus Jacobus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hein Jansen werd geboren op 1 februari 1928. Hij was een naamgenoot van zijn vader; zijn moeder was Wilhelmina Josephina Roes.

Nederlands-Indië

Grenadier bij 411 BI

Hein op de Groote Beer

Hein was soldaat (grenadier) bij het 6e bataljon van het Garderegiment Grenadiers (6 GRG, tactisch nummer 411 BI), een onderdeel van de F-brigade.

411 BI is op 30 juli 1948 met de Zuiderkruis naar Indië vertrokken, en kwam op 24 september aan in Semarang, Midden-Java. Hier werd het bataljon verspreid over diverse plaatsen ingezet. Enkele compagnieën hebben actief deelgenomen aan de Tweede Politionele Actie. 411 BI werd op 25 mei 1950 gerepatrieed met de General A.W. Greely, en kwam op 18 juni in Rotterdam aan.

Hein is echter al eerder naar Nederland teruggekomen, omdat zijn ouders ziek waren. Hij vertrok op 4 maart 1949 met de Groote Beer uit Tandjong Priok en kwam op 27 maart in Amsterdam aan.

Na terugkeer in Nederland is Hein in contact gebleven met plaatsgenoten die nog in Indië zaten. Zo vermeldde Wim Velthausz op 29 mei 1950 in zijn dagboek dat hij een brief van Hein had gehad.
Enkele documenten van Heins thuisvaart met de Groote Beer.


Andere Grenadiers

Zie ook

Zijn verdere leven

Hein was eigenaar van het Sint Jozef aan de Molenstraat 12 in 's-Heerenberg.

Hij overleed op 28 mei 1998 op 70-jarige leeftijd.

Bronnen