Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Juliana van den Bergh (†1623)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Juliana van den Bergh was een buitenechtelijke dochter van Herman van den Bergh. Haar geboortedatum is niet bekend, maar ze moet tussen 1591 en 1599 ter wereld zijn gekomen. Ze was er al toen haar vader in 1599 trouwde met Maria Mencia van Wittem, markiezin van Bergen op Zoom. Zij zal na 1591 zijn geboren, omdat ze de voornaam droeg van haar vaders zus Juliana, die in 1591 was verdronken bij kasteel Ulft. Haar moeder was Elisabeth van Heeck, die later trouwde met Andries van Brackel.

Juliana werd opgevoed door haar vader. Toen hij in 1611 in Spa overleed, was zij daar mogelijk bij aanwezig. In een brief die zij na zijn dood schreef, noemt zij afwijkingen aan het hart, de maag en de milt, die de artsen bij het balsemen van het lichaam hadden gevonden.

In 1613 overleed ook haar stiefmoeder. Zij werd daarna samen met haar halfzus Maria Elisabeth Clara opgenomen in de Brusselse hofhouding van aartshertogin Isabella, landvoogdes van de Spaanse Nederlanden.

Zij trouwde voor 1620 met don Augustin de Herrera. Zij overleed in september 1623, waarschijnlijk in Brussel.

Bronnen

  • Het archief van het Huis Bergh (boek), blz. 59
  • Archief Huis Bergh, inventarisnummers 523
  • Geboorte na de dood. Wij, Maria Elisabeth, gravin van den Bergh, markiezing van Bergen op Zoom (1610 – 1633), Dr. Tjalling T. Wieringa in: Jaarboek Achterhoek en Liemers (2006) (zonder paginanummers)