Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Koelinitsj, Georgi Ivanovitsj

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 3 jul 2008 om 18:00 (meer Russen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Georgi Koelinitsj werd geboren op 26 september 1926 in Taganrog, Rusland, als zoon van Ivan Koelinitsj en Maria Karezkaja. Later woonde hij in Rostov-aan-de-Don.

In de Tweede Wereldoorlog raakte Georgi in Azewijn verzeild. Hij was als "gedeporteerde" in een kolenmijn bij Essen te werk gesteld, maar daar gevlucht. Hij werd door Joep Garben ergens in een weiland gevonden en kreeg meteen een plaats als onderduiker. Harry Straus vermeldt de komst van Georgi in zijn dagboek, maar aangezien het verhaal zowel in oktober 1944 als in februari 1945 te lezen is, blijft onduidelijk wanneer Georgi arriveerde. Hij was er in ieder geval wel toen Constantino Albanese op 18 maart overleed.

In de mijnen had Georgi geleerd wat stutten is, en een van de eerste dingen die hij deed, was het onderduikersverblijf in de kelder verstevigen tegen artilleriebeschietingen. Straus beseft toen nog niet dat die stutten weldra nodig zouden zijn, toen Bergh vanaf 24 maart 1945 in de frontlinie lag.

Na de oorlog is Georgi in de Mattheüsparochie in Azewijn van het Russisch-Orthodoxe naar het Rooms-Katholieke geloof overgegaan. Het Parochiearchief van 1946 vermeldt hierover:

"Zaterdag 6 juli werd in onze noodkerk de Russische evacué GEORGE KULINITZ, sedert de oorlog ondergebracht bij de familie Garben, in de katholieke kerk opgenomen. De plechtige geloofsbelijdenis en afzwering der dwalingen werd afgenomen door Pater DALMATIUS O.F.M. CUP, die hem in de katholieke leer had onderwezen.

Over het verdere lot van Georgi zijn geen gegevens voorhanden.

In het boek Doetinchem in oorlogstijd komen drie ondergedoken Russen voor: op bladzijde 194 worden ze alledrie genoemd: Andrej, Alex en Nicolai. Nicolai zat ondergedoken op een woonark bij de Kemnade. Er zullen in de grensstreek vast en zeker meer Russen ondergedoken hebben gezeten.

Bron

Sjabloon:Onderwerp