Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroesen, Wilhelmina Regina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmina Regina Kroesen, wonende te Stokkum, werd geboren op 14 maart 1934 als dochter van Albert Josef Kroesen en Maria Elisabeth Stienezen.

Zij was net elf jaar geworden toen zij op 25 maart 1945 in Terborg door een granaatsplinter getroffen werd. Zij werd overgebracht naar het noodhospitaal in Harreveld, maar overleed op weg daarnaartoe op het grondgebied van de gemeente Lichtenvoorde.

De reden van haar aanwezigheid in Terborg staat niet vast. Mogelijk was zij opgenomen in het ziekenhuis in 's-Heerenberg, dat in die dagen geëvacueerd moest worden, omdat Bergh toen in de frontlinie lag.

Wim Bosch, die toen op de Stokkumseweg in 's-Heerenberg woonde, heeft deze evacuatie gezien. Toen hij op 27 maart 1945 op de fiets naar Harreveld ging om zijn broer Bennie te bezoeken die eerder gewond was geraakt, werden gewonden uit 's-Heerenberg op karren naar Terborg gebracht. Daar werden zij met ziekenwagens opgehaald om naar Harreveld vervoerd te worden. Ook de bakkerij van Bosch' ouders heeft het toen zwaar te verduren gehad.

Wilhelmina's overlijden is op 27 maart 1945 aangegeven in de gemeente Lichtenvoorde. Daarin werden de namen van zowel haarzelf als die van haar beide ouders fout gespeld. Op 23 juli werd, na ontvangst van een machtiging van de Officier van justitie in Zutphen een nieuwe akte opgemaakt. Pas op 5 september is haar dood bij de burgerlijke stand van Bergh gemeld.

Haar naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten, net zo min als die van Herman Johannes Meijer, die ook in Lichtenvoorde overleed. Zij staat wel in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting,

Wilhelmina Regina's eerste overlijdensakte in de gemeente Lichtenvoorde, waarin zij Kroese wordt genoemd.
Wilhelmina Regina's tweede, verbeterde overlijdensakte in de gemeente Lichtenvoorde.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronnen