Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kuster, Johannes Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Kuster uit Stokkum werd geboren op 12 september 1925.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 3 Hupva

Jan vertrok op 27 september 1946 als dienstplichtig militair met het troepentransportschip Ruys naar Nederlands-Indië. De reis ging via het Suez-kanaal en duurde 23 dagen, waarvan Jan het grootste gedeelte zeeziek was en hij niet kon slapen omdat de scheepsschroeven voor de militairen achter in het schip, waar ook Jan zijn slaapplaats zich bevond, te veel lawaai maakten.

Jan Kuster diende bij de AAT (Aan- en Afvoer Troepen) van de 3e HPVA (HulPVerbandplaatsAfdeling) van de Eerste Divisie 7 December. Deze divisie was vernoemd naar de rede van Koningin Wilhelmina in Londen op 7 december 1942. Ze hield deze rede omdat het toen precies een jaar geleden was dat de Japanners Pearl Harbor hadden aangevallen.

Kuster vocht mee in de Eerste Politionele Actie (codenaam operatie Product) in juli 1947 en ook in de Tweede Politionele Actie in december 1948 (codenaam operatie Kraai). In januari 1948 heeft hij in een veldhospitaal de laatste eer gebracht aan zijn gesneuvelde plaatsgenoot Jan Meijer.

In het Kerkblad voor Bergh stonden op 24 december 1948 Jans kerst- en nieuwjaarswensen. Op 29 december 1949 was hij weer terug in de haven van Rotterdam. Zeeziek was hij op de terugreis niet meer geweest en wijs geworden sliep hij midscheeps, zodat hij van de scheepsschroeven geen last meer had.

Joseph Berendsen uit 's-Heerenberg heeft van 7 tot 10 januari 1948 in het hospitaal van 3 Hupva gelegen met een niet nader gespecificeerde aandoening. Misschien was de opname een gevolg van zijn val in een kali daags tevoren.

Andere militairen van het Korps Geneeskundige Troepen

Zie ook

Zijn verdere leven

Na terugkomst huwde Jan met Annie Wijnands en kregen kinderen; Lambert, Hennie, Annemarie, Yvonne, Leonie, Manfred. Het gezin heeft altijd aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat gewoond.