Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lochner von Hüttenbach, Maximilian Joseph Karl Justin Anselm Maria

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 27 feb 2021 om 09:21 (Eigenaar van de Byvanck: kruidendestilleerderij)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Eigenaar van de Byvanck

Het wapenbord van Lochner von Hüttenbach en Van der Renne
Collectie Liemers Museum, inventarisnummer 03511
Uit dagblad De Tijd van 4 juli 1942

Maximilian Joseph Karl Justin Anselm Maria Freiherr Lochner von Hüttenbach was van 1882 tot 1942 eigenaar van het landgoed de Byvanck in Beek.

Hij werd op 6 september 1859 geboren in Regensburg, Beieren, als zoon van Eduard Anselm Joseph Justin Freiherr Lochner von Hüttenbach en Sophie von Schlägel. Op 23 mei 1882 trouwde hij in Lindau, Beieren, met Caroline Augusta Johanna Maria van der Renne, geboren op 27 januari 1862 in Konstanz, groothertogdom Baden, als dochter van Oswald Petrus Henricus van der Renne en Caroline Violette Cleopha Josepha Freiin von Hornstein. Zij vestigden zich in Lindau aan de Bodensee in Beieren.

Door zijn huwelijk werd hij eigenaar van de Byvanck. In 1898 liet hij het landhuis, dat sinds 1839 onbewoond was, restaureren. Sindsdien kwam hij in de zomermaanden met zijn gezin van Lindau naar de Byvanck. In 1900 kocht hij een huis in de Klosterstaße in Elten, waarna hij gedurende de zomers met zijn gezin afwisselend op de Byvanck en in Elten verbleef. Wanneer zij op de Byvanck waren, brachten zij graag een bezoek aan het schoolhuis van meester Vermeulen in Beek. Tijdens deze zomervakanties heeft der alte Max veel vergaard en geschreven. Dat alles is in Lindau door de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Omstreeks 1925 heeft een onbekende kunstenaar een houten wapenbord gemaakt met de familiewapens van Locher von Hüttenbach en van Van der Renne. Het heeft jarenlang aan de voorgevel van het landhuis gehangen en is nu in het bezit van het Liemers Museum.

In 1929 plande de Provincie Gelderland een nieuwe weg dwars door De Bijvanck. Lochner von Hüttenbach kon dit te voorkomen, mede dankzij de beschermde status die delen van de Byvanck een jaar eerder hadden gekregen op grond van de Natuurschoonwet. De nieuwe weg werd toen iets westelijker aangelegd, rakelings langs de Byvanck. Het is de N812 van Beek naar Babberich.

Samen met zijn rentmeester Peter Meisters, meester Harrie Vermeulen, hoofdonderwijzer in Beek, en pastoor Van Sonsbeeck van Stokkum was hij in 1929 en 1930 betrokken bij de kruidendestilleerderij aan de Boterweg in Beek.

Lochner von Hüttenbach overleed op 30 juni 1942, 82 jaar oud, in Lindau, Beieren. Hij werd begraven in het familiegraf aldaar.

Op de Byvanck is de Maximiliaanweg naar hem vernoemd.

Zijn kinderen

Zijn kinderen werden in Lindau geboren:

  • Paula Karoline Sophie Maria, geboren op 23 februari 1882, overleden op 11 januari 1944 in Lindau, 61 jaar oud
  • Maria, geboren op 16 augustus 1884, overleden op 3 oktober 1966 in Lindau, 82 jaar oud
  • Alexander Eugen Anselm Maria, geboortedatum onbekend, overleden op 21 juni 1886 in Lindau
  • Theodor Friedrich Heinrich Maria, geboren op 24 oktober 1886, overleden op 26 mei 1971 in Elten, 84 jaar oud
  • Kurt Oskar Oswald Joseph Maria
  • Elisabeth Georgine Marie


In Elten

Naast de bossen op de Byvanck, bezat Lochner von Hüttenbach ook bij Elten een bosgebied. Aan de rand hiervan, op de Y-splitsing van Zassentrik en Zum Waldkreuz staat nog steeds het kruis – het Waldkreuz – dat hij in het begin van de vorige eeuw uit Lindau heeft meegebracht en op deze plek laten plaatsen. Het is in 2015 gerestaureerd. De weg Zum Waldkreuz is na het passeren van de grens de Zuider Markweg.

In Elten werd op zijn initiatief de Beekerstraße verbeterd en tot Zollstraße verheven, waarna er op de grens een douanepost verrees en er langs deze weg waren in- en uitgevoerd konden worden. De Beekerstraße gaat na het passeren van de grens over in de Eltenseweg.

Op 6 juni 1932 werd Lochner von Hüttenbach ereburger van Elten. Even ten noorden van de bebouwde kom van Elten ligt de Von-Lochner-Straße, die naar hem is vernoemd.

Bronnen