Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mechteld ten Ham Weekeinde: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(15 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
[[Bestand:MtHweekendLogo.gif‎|right]]
Het Mechteld ten Ham Weekeinde wordt vanaf [[1993]] jaarlijks georganiseerd.
+
Het '''Mechteld ten Ham Weekeinde''' wordt vanaf [[1993]] jaarlijks georganiseerd - meestal in het derde weekend van augustus. De stichting "Mechteld ten Ham", voorheen B.E.O - de Berghse Evenementen Organisatie - organiseert jaarlijks een driedaags cultureel-historisch weekeinde. De rijke historie van het [['s-Heerenberg]] en omgeving levert hiervoor genoeg stof.
  
 +
Haar naam ontleent de stichting aan de [[Graafschap Bergh|Berghse]] [[Mechteld ten Ham]], een van de laatst verbrande heksen in Nederland. Op 25 juli [[1605]] werd zij, na de waterproef in de [[Azewijn|Azewijnse]] [[De Laak|Laak]] te hebben ondergaan, veroordeeld tot de brandstapel wegens hekserij. Tijdens de waterproef bleef zij drijven, hetgeen bewees dat ze een heks was.
  
De stichting "Mechteld ten Ham", voorheen B.E.O - de Berghse Evenementen Organisatie - organiseert jaarlijks een driedaags cultureel-historisch weekeinde. De rijke historie van het [['s-Heerenberg]] en omgeving levert hiervoor genoeg stof. Haar naam ontleent de stichting aan de berghse [[Mechteld ten Ham]], een van de laatst verbrande heksen in Nederland. Op 25 juli [[1605]] werd zij, na de waterproef in de [[Azewijn|Azewijnse]] Laak te hebben ondergaan, veroordeeld tot de brandstapel wegens hekserij. Tijdens de waterproef bleef zij drijven hetgeen bewees dat ze een heks was.
+
In 1993 werd de stichting 'Mechteld ten Ham' opgericht door enkele personen afkomstig uit de organisatie van [[600 Jaar Stad|'s-Heerenberg - 600 jaar stad]] waaruit later de [[Nacht van Bergh]] ontsprong. Doelstelling werd het organiseren van evenementen met een cultureel-historisch karakter. Hoogtepunten zijn de om de twee jaar gespeelde toneelprodukties in de openlucht. Met meestal het romantische kasteel [[Huis Bergh]] als decor wordt op podia, geconstrueerd over de gracht, drie avonden achtereen een historisch toneelstuk opgevoerd waaraan circa 200 personen meewerken. Het thema voor deze toneelstukken is de rijke historie der voormalige kasteelbewoners - de [[Graven van den Bergh|graven van Bergh]] - en de geschiedenis van 's-Heerenberg.
 
 
In [[1993]] werd de stichting 'Mechteld ten Ham' opgericht door enkele personen afkomstig uit de organisatie van " 's-Heerenberg - 600 jaar stad" waaruit later de [[Nacht van Bergh]] ontsprong. Doelstelling werd het organiseren van evenementen met een cultureel-historisch karakter.
 
 
 
Hoogtepunten zijn de om de twee jaar gespeelde toneelprodukties in de openlucht. Met meestal het romantische kasteel [[Huis Bergh]] als decor wordt op podia, geconstrueerd over de gracht, drie avonden achtereen een historisch toneelstuk opgevoerd waaraan ca 200 personen meewerken. Thema voor deze toneelstukken: de rijke historie der voormalige kasteelbewoners - de graven van Bergh - en de geschiedenis van [['s-Heerenberg]].
 
  
 
Een ander vast onderdeel is sinds [[2004]] het [[Barghs Dictee]]. Een aantal prominenten wordt in de hal van het 's-Heerenbergse [[stadhuis]] getoetst op hun kennis van het Berghse [[dialect]]. Belangstellenden mogen hierbij ook deelnemen.  
 
Een ander vast onderdeel is sinds [[2004]] het [[Barghs Dictee]]. Een aantal prominenten wordt in de hal van het 's-Heerenbergse [[stadhuis]] getoetst op hun kennis van het Berghse [[dialect]]. Belangstellenden mogen hierbij ook deelnemen.  
 
Aan het programma voor het 15e Mechteld ten Ham weekeinde wordt momenteel gewerkt. Dit jaar komt het bestuur met een openlucht toneelvoorstelling over de geschiedenis van de Witte Paters in [['s-Heerenberg]]. Zij bepaalden jarenlang het beeld van zwierende, witte pijen in het straatbeeld van ons stadje en omstreken tot de eindjaren vijftig. Yvonne Tacke en haar enthousiaste medewerkers zijn momenteel al druk doende met het vervaardigen van alle toneel-kostuums die hiervoor nodig zijn. Als regisseur is aangetrokken Caro Wiggers, al bekend van menig succesvol MtH-toneelstuk.
 
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* http://www.mechteldtenham.nl
+
* Officiele website: [http://www.mechteldtenham.nl Mechteld ten Ham]
 +
* * Video (Youtube): [http://www.youtube.com/watch?v=yX_8ucHl3ZE Mechteld ten Ham/Nacht van Bergh 2004]
  
{{Onderwerp|Feesten}}
+
[[Categorie:Feesten]] [[Categorie:Mechteld ten Ham]]

Huidige versie van 7 nov 2020 om 11:42

MtHweekendLogo.gif

Het Mechteld ten Ham Weekeinde wordt vanaf 1993 jaarlijks georganiseerd - meestal in het derde weekend van augustus. De stichting "Mechteld ten Ham", voorheen B.E.O - de Berghse Evenementen Organisatie - organiseert jaarlijks een driedaags cultureel-historisch weekeinde. De rijke historie van het 's-Heerenberg en omgeving levert hiervoor genoeg stof.

Haar naam ontleent de stichting aan de Berghse Mechteld ten Ham, een van de laatst verbrande heksen in Nederland. Op 25 juli 1605 werd zij, na de waterproef in de Azewijnse Laak te hebben ondergaan, veroordeeld tot de brandstapel wegens hekserij. Tijdens de waterproef bleef zij drijven, hetgeen bewees dat ze een heks was.

In 1993 werd de stichting 'Mechteld ten Ham' opgericht door enkele personen afkomstig uit de organisatie van 's-Heerenberg - 600 jaar stad waaruit later de Nacht van Bergh ontsprong. Doelstelling werd het organiseren van evenementen met een cultureel-historisch karakter. Hoogtepunten zijn de om de twee jaar gespeelde toneelprodukties in de openlucht. Met meestal het romantische kasteel Huis Bergh als decor wordt op podia, geconstrueerd over de gracht, drie avonden achtereen een historisch toneelstuk opgevoerd waaraan circa 200 personen meewerken. Het thema voor deze toneelstukken is de rijke historie der voormalige kasteelbewoners - de graven van Bergh - en de geschiedenis van 's-Heerenberg.

Een ander vast onderdeel is sinds 2004 het Barghs Dictee. Een aantal prominenten wordt in de hal van het 's-Heerenbergse stadhuis getoetst op hun kennis van het Berghse dialect. Belangstellenden mogen hierbij ook deelnemen.

Externe links