Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Milcsik, Raymond M.

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Flying Fortress B-17G, het type waar Milcsik in vloog.

Sergeant Raymond M. Milcsik was de staartkoepelschutter van de Amerikaanse bommenwerper die op 4 januari 1944 bij Vinkwijk is neergestort.

Milcsik kon zich met zijn parachute redden, maar op de grond was hij een van de zeven bemanningsleden die door de Duitsers krijgsgevangen werden gemaakt. Hij werd een paar dagen ondervraagd en daarna overgebracht naar Stalag 17B in Gneixendorf bij Krems in Oostenrijk. In dit krijgsgevangenenkamp, waar de omstandigheden slecht waren, zaten zo'n 30.000 geallieerde militairen opgesloten. Toen het Rode Leger naderde, werden op 8 april 1945 4.000 gevangenen, waaronder Milcsik, afgemarcheerd naar Braunau, eveneens in Oostenrijk. Het werd een zware mars van 450 kilometer. Na aankomst achttien dagen later moesten de verzwakte gevangenen zelf onderkomens bouwen van omgehakte dennenbomen. Op 3 mei 1945 werden zij bevrijd door de Amerikaanse 13th Armored Division, die de gevangenen onmiddellijk met Dakota transportvliegtuigen liet afvoeren naar Frankrijk.

In Stalag 17B hebben ook Harold Kurlanshik en John S. Toth gevangen gezeten. Zij waren boordschutters in dezelfde bommenwerper als Milcsik.

Milscik werd op 23 oktober 1922 geboren in Edison, New Jersey. Hij was professioneel baseballspeler toen hij zich op 15 januari 1943 aanmeldde voor militaire dienst. Na terugkeer uit krijgsgevangenschap is hij weer enige tijd baseballspeler geweest. Daarna werd hij rechercheur bij de politie in zijn woonplaats Edison in New Jersey, waar hij in juli 1957 werd bevorderd tot detective lieutenant. Hij overleed in Edison op 3 juni 1994, 71 jaar oud.

Bronnen