Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Camp, Peter Antonius op den

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Op den Camp, Piet)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Op den Camp

Peter Antonius op den Camp, roepnaam Piet, was Witte Pater. Hij werd op 12 januari 1916 geboren in Swalmen als zoon van Arnoldus op den Camp en Maria Elisabeth Clumpkens. Op 19 september 1940 legde hij zijn missionaris-eed af en op 7 juni 1941 werd hij tot priester gewijd.

Vanwege de Tweede Wereldoorlog was vertrek naar Afrika onmogelijk en daarom verbleef hij van 1941 tot 1946 in het Patersklooster in 's-Heerenberg. Na de arrestatie van pastoor Galama en diens kapelaans in augustus 1941 werd Op den Camp samen met nog enkele Witte Paters als kapelaan in 's-Heerenberg aangesteld. Pater Wouters was toen de plaatsvervanger van pastoor Galama.

Van 1946 tot 1957 doceerde hij filosofie aan het grootseminarie van de Witte Paters in de Verenigde Staten. Pas in 1957 kon hij naar Afrika vertrekken, waar hij in het bisdom Mzuzu in Malawi werkte. In 1961 werd er een beroep op hem gedaan om les te geven aan het grootseminarie van Malawi. In 1964 was hij voor twee jaren rector van de Witte Zusters in Esch bij Boxtel. In 1966 kon hij weer vertrekken naar Malawi, waar hij tot 1988 heeft gewerkt in het basis-pastoraat.

Na hevige malaria-aanvallen besloot hij terug te gaan naar Nederland, waar hij op 1 september 1988 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie van de H. Theresia van het Kind Jezus in het Limburgse Boukoul.

Op 13 september 1994 werd hij ernstig ziek naar het ziekenhuis in Roermond gebracht. Hier ontving hij nog volledig bewust het sacrament van de zieken en stierf op16 september, 78 jaar oud. Op 22 september werd hij, na een plechtige eucharistieviering in zijn parochie Boukoul, begraven op het kerkhof van de Witte Paters te Heythuysen.

Bronnen