Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Otten, Joannes Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joannes Antonius Otten werd geboren onder Groessen op 6 maart 1822 als zoon van Theodorus Wilhelmus Otten en Aleidis van Egeren.

Hij werd priester gewijd op 15 augustus 1848 en was daarna kapelaan in achtereenvolgens Baak, Aalten, Bemmel en Groenlo. Op 29 september 1859 werd hij benoemd tot pastoor van de nog op te richten parochie Drempt. De oprichting daarvan vond een maand later op 23 oktober plaats.

De nieuw te bouwen kerk werd in 1863 in gebruik genomen. In de beginjaren, toen er in Drempt nog geen pastorie was, bewoonde pastoor Otten een kamer in de plaatselijke herberg. Speciaal voor de pastoor kreeg de kamer een deur naar buiten. De deur binnenshuis naar de gelagkamer werd met planken dichtgetimmerd.

Pastoor Otten bleef in Drempt tot januari 1864, toen hij naar de parochie Zeddam kwam als opvolger van pastoor Goris. In 1867 maakte hij de oprichting mee van de parochie Azewijn, die ontstond door afscheiding van de parochie Zeddam.

Vanwege "voortdurende ziekelijkheid" vroeg en kreeg hij in 1868 eervol ontslag. Hij hield zijn afscheidspreek op 24 september van dat jaar en trok zich daarna terug. Aanvankelijk vestigde hij zich in 's-Heerenberg, waar hij kamers huurde op Huis Bergh. Later verhuisde hij naar Insula Dei in Arnhem, waar hij op 14 juli 1895 op 73-jarige leeftijd overleed. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Groessen.

Zijn opvolger was pastoor Hulshof.

Bronnen