Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Parochiehuis Beek

Uit Berghapedia
Versie door BenninkR (overleg | bijdragen) op 3 jan 2023 om 12:41 (Typo)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het parochiehuis van Beek werd op 1e kerstdag 1932 ingewijd. Vermoedelijk door Pastoor Peters. Het was een ontwerp van timmerman/aannemer Joseph (J.Th.) Nijenhuis (op 24-12-1895 geboren te Beek) Hij bouwde ca 70 kerken in de gehele regio tezamen met zijn broer Kueb, die veelal -vanuit de timmerfabriek in Beek- de kerkbanken leverde. Uitvoerder was bouwbedrijf J. Berendsen uit Loil. Er was overeengekomen - met het parochiebestuur - om aan de achterzijde (westkant) van het parochiehuis een kelder aan te leggen voor de automatische telefooninstallatie voor Beek, echter dan moest de kelder geheel water- en vochtvrij zijn. Aan deze voorwaarden voldeed deze ruimte niet bij oplevering en er volgde een rechtszaak. Hoe dit is afgelopen is onbekend. Het gebouw stond aan de Sint-Jansgildestraat aan de rechterkant van Hotel de Roos en de Sint-Martinuskerk en de ingang bestond zich aan de oostzijde. De ingang bestond uit 2 grote deuren en daarna kwam je in een hal met een trap naar boven naar het bovenzaaltje. Daarna een grote zaal met voorin een verhoogd podium, waarop vele uitvoeringen plaats hebben gevonden. Daaronder waren ruimtes om om te kleden en bv voor de souffleuse. Links voorin bevonden zich de toiletten. De achterkant was een balkon met daaronder een aantal grote kelders met zware ijzeren deuren/luiken als toegang. Meerdere keren per jaar vonden er uitvoeringen en allerlei andere activiteiten plaats. Het parochiehuis was echt van de parochianen en voor en door de parochianen.

In de 2e wereldoorlog werd het gebouw - door granaatinslagen - aanzienlijk beschadigd aan de muren en bijna alle pannen waren van het dak af.
1945 zwaar beschadigde parochiehuis

Ook allerlei verenigingen maakten er gebruik van, mede omdat er destijds geen andere zaalmogelijkheden waren behalve dan het gildehuis.

Varitex Haarlem huurovereenkomst

In de beginjaren 60 ging het gebruik van het parochiehuis achteruit en moest men gedwongen andere gebruikers zoeken en kwam er vanaf augustus 1961 als huurder de Fabriek van kousen en bandages Varitex uit Haarlem in. Men sloot een huurcontract voor onbepaalde tijd met het kerkbestuur van de Sint-Martinusparochie voor Hfl. 60,== huur per week. Gebruik van bovenzaal en kelders was exclusief, deze bleven beschikbaar voor andere gebruikers. Menige jonge meid uit Beek en omgeving heeft in dit "naaiatelier" jarenlang mogen werken.

Op 7 augustus 1968 vond er een bespreking plaats tussen pastoor Ottink en een comité bestaande uit de heren Theet Bolk/Johan den Exter/Hein van Gaalen/Gerrit Hansen/Hendrik ten Have/Antoon Kattier en Antoon Tiemessen met als agendapunt de toekomst van het parochiehuis. Het bestaande gebruik was niet meer rendabel. Alhoewel verhuur aan Varitex wel positief was uitgepakt. Men wilde het parochiehuis wel weer meer aan de Beekse bevolking teruggeven en ten goede laten komen aan het jeugdwerk. Het kerkbestuur -voornoemd - had hier wel oren na mits een redelijke rentabiliteit gewaarborgd kon worden. Johan den Exter had bij de gemeente geïnformeerd en gaf aan, dat er 2 mogelijkheden waren; 1/in zijn geheel overdragen aan de gemeente Bergh in eigendom, die dan ook voor de totale inrichting als dorpshuis zal moeten gaan zorgdragen. Voordelen; Parochie Beek geen financiële lasten meer en het komt ten goede aan de gehele gemeenschap. Nadeel; de parochie heeft er dan niets meer over te zeggen en iedereen kan het gaan gebruiken. 2/parochiehuis overdragen aan een stichting, waarin leden samengesteld uit de parochie van Beek, dan blijven we baas in eigen huis. Voor een exploitabel beheer kan dan door de stichting overheidssubsidie worden aangevraagd vanwege het beschikbaar stellen van de grote zaal voor schoolgymnastiek. Uiteindelijk besluit de vergadering het parochiehuis in eigen beheer te houden en dat het kerkbestuur het aan dit comité afstaat - zonder huur te betalen - maar dat dan ook alle inkomsten en uitgaven onder beheer van dit comité gaan vallen. Het kerkbestuur zal dan wel genegen moeten zijn - indien nodig - financieel bij te springen. CONCLUSIE VAN DEZE AVOND: 1/stichting oprichten 2/grote zaal komt aan schoolbestuur in beheer voor schoolgymnastiek 3/bovenzaaltje blijft beschikbaar 4/ rest gebouw tbv de jeugd 5/gebouw komt tocht weer ten goede aan de gehele gemeenschap 6/comité overkoepelend orgaan mbt gebruik bovenzaal door jeugd en verhuur aan verenigingen.

Schoolgymnastiek in 1977 in het parochiehuis

Op 3 oktober 1968 komt men wederom bijeen en kan men zich vinden in de statuten van de bijeenkomst op 7 augustus 1968. Gemeente zal gevraagd worden om de gymzaal nog wat op te knappen. Ook zal een aanvraag subsidie worden ingediend voor een aanvaardbare accomodatie tbv de jeugd. Schoolbestuur wenst niet mee te werken aan verantwoordelijkheid en administratie ivm te hoge belasting hiervoor. Men vindt, dat dit dan bij de stichting dient te gebeuren. Een en ander wordt over en weer als problematisch bevonden en de heer Johan den Exter doet het voorstel om er een sporthal van te maken, waarin alle sportverenigingen en andere verenigingen gebruik van kunnen gaan maken. Dit voorstel werd UNANIEM aangenomen.



Dhr. en mevr. Ten Have werden de beheerders.

Het parochiehuis werd in 1995 afgebroken.

Het parochiehuis in Beek in 1932
De sloop in 1995


Bron