Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Peeters, Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het perceel in 1822

Jan Peeters was van 1807 tot 1839 rentmeester van het Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg.

Hij werd op 8 augustus 1756 gedoopt in 's-Heerenberg als zoon van Henricus Peeters en Johanna Ressinck. Hij trouwde in 1792 met Christina Sloot, geboren in 1759 in 's-Heerenberg als dochter van Marten Sloot en Willemina Ockhorst. Zij woonden in het Muldershuis. Voor zover kon worden nagegaan, hadden zij geen kinderen.

Hij was eigenaar van een tuin buiten de Molenpoort aan de huidige Bleek. Bij de invoering van het kadaster in het begin van de negentiende eeuw werd dit nummer 77 in sectie G van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg. In 1837 schonk hij deze tuin met ijzeren hek en poort aan de katholieken van 's-Heerenberg om er een begraafplaats in te richten. Op 29 juni 1837 werd deze begraafplaats ingewijd. Tot dan toe werden de katholieke overledenen begraven op het kerkhof van de protestantse kerk.

Peeters overleed in het Muldershuis op 24 augustus 1846, negentig jaar oud. Zijn vrouw was al op 13 december 1833 overleden, dus al voor de opening van de begraafplaats aan De Bleek. Zij zal dus op het kerkhof van de protestantse kerk begraven zijn. Het is dus de vraag waar Peeters begraven werd; bij zijn vrouw of op "zijn" begraafplaats.

Bronnen