Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Polman, Theodorus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theet Polman uit Stokkum werd geboren op 28 december 1903 als zoon van Wilhelmus Polman en Elisabeth Nijenhuis. Hij trouwde op 28 april 1931 in Bergh met Grada Maria Meijer, geboren op 28 november 1900 in Hamborn (Duitsland) als dochter van Hendrikus Meijer en Everdina Grada Koster. Hun boerderij in Stokkum stond aan de Sint Isidorusstraat bij het kruispunt met de Stilleweg.

Polman overleed op 16 juli 1994, 90 jaar oud. Zijn vrouw was al overleden op 27 februari 1985, 84 jaar oud. Zij werden beiden begraven op de begraafplaats in Stokkum.

Onderduikers

In de Tweede Wereldoorlog hebben Theet en zijn vrouw drie onderduikers verborgen gehouden. Tussen hun elf kinderen verbleven op de boerderij:

  • Piet Braakman uit Almelo en zijn vrouw Mia. Braakman had in mei 1940 aan de Grebbelinie gevochten.
  • John van Velzen uit Voorschoten. Hij was student in Den Haag. Hij is op 10 februari 1997 overleden.

Als de onderduikers onraad roken, verstopten zij zich vaak in het lijkenhuisje op het kerkhof. Om de tijd te doden werd er dan druk geklaverjast.

Verzetsherdenkingskruis

Na de instelling van het Verzetsherdenkingskruis in 1980 hebben het echtpaar Braakman en Van Velzen deze onderscheiding aangevraagd voor Theet Polman en zijn vrouw. Toen het kruis in 1982 door burgemeester Van Breemen werd uitgereikt, waren zij daarbij aanwezig. Op de bijeenkomst, die plaatsvond op de deel bij Polman, sprak ook pastoor Nollen. Zoon Herman Polman (bekend als oud-doelman van VV Stokkum) sprak een dankwoordje.

Bronnen