Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

R.K. Bouwvakarbeidersbond St. Jozef: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 9: Regel 9:
 
In de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog (1940-1945)]] is de afdeling tijdelijk opgedoekt.
 
In de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog (1940-1945)]] is de afdeling tijdelijk opgedoekt.
  
In september [[1946]] werd de vereniging onder voorzitter E. Braam, de heren E. van Halteren en Th. Kupers, A. Bosche en H. van Hal als overige bestuursleden opnieuw opgericht. Adviseur was kapelaan Hegge.
+
In september [[1946]] werd de vereniging onder voorzitter E. Braam, de heren E. van Halteren en Th. Kupers, A. Bosch en H. van Hal als overige bestuursleden opnieuw opgericht. Adviseur was kapelaan Hegge.
  
Bij het 50 jarig jubileumfeest in november [[1969]] werden de heren W. Peters en B. Berendsen door voorzitter Arts gehuldigd in verband met hun 50 jarig lidmaatschap.
+
Bij het 50 jarig jubileumfeest in november [[1969]] werden de heren W. Peters en B. Berendsen door voorzitter Arts gehuldigd in verband met hun 50 jarig lidmaatschap. Op dat moment was de heer H. Messing secretaris, de heer H. Ticheloven penningmeester en de heren E. Deksen en H. Elting bestuursleden.
  
 
De naam is later veranderd in Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in de Bouwnijverheid.
 
De naam is later veranderd in Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in de Bouwnijverheid.

Versie van 8 aug 2010 om 12:57

Sjabloon:Beg

De R.K. Bouwvakarbeidersbond St. Jozef werd 22 oktober 1919 opgericht onder voozitterschap van de heer Fr. (A.) Menting, de heer B.J. Lukassen en de heer B. Kuper met als adviseur kapelaan Akkerman.

Men starte met 50 leden en 1 maand later waren er dat al 77. Dit kwam mede door de Bouwvakarbeidersbond die al enige jaren bestond en de werkozen voor het eerst 21 dagen in de herfst en 21 dagen in het voorjaar uitkeringen verstrekt, maximaal was dat 3 gulden vijftig per dag.

In 1920 werden de uurlonen met 10 cent verhoogd, dat ws toen 50 cent voor de vaklui en 45 cent voor de opperlieden. In 1922 kwamen vele Duitse arbeiders naar 's-Heerenberg ondanks dat dit hard tegen werd gewerkt in verband met de hersende werkloosheid. Hierdoor raakte de werklozenpot uitgeput. In 1930 kwam de vrije zaterdagmiddag wat onder andere stakingen met zich mee bracht.

In de oorlog (1940-1945) is de afdeling tijdelijk opgedoekt.

In september 1946 werd de vereniging onder voorzitter E. Braam, de heren E. van Halteren en Th. Kupers, A. Bosch en H. van Hal als overige bestuursleden opnieuw opgericht. Adviseur was kapelaan Hegge.

Bij het 50 jarig jubileumfeest in november 1969 werden de heren W. Peters en B. Berendsen door voorzitter Arts gehuldigd in verband met hun 50 jarig lidmaatschap. Op dat moment was de heer H. Messing secretaris, de heer H. Ticheloven penningmeester en de heren E. Deksen en H. Elting bestuursleden.

De naam is later veranderd in Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in de Bouwnijverheid.