Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Roding, Theodorus Wilhelmus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dokter Roding en zijn vrouw. Staande links dienstmeid Maria Polman. De anderen (dochters en nog een dienstmeid) zijn niet met naam bekend.

Bernard Roding, bijgenaamd de Pisdokter, werd op 20 juli 1816 in Schenkenschanz geboren als zoon van Derk Roding en Jacobina Coenders.

Hij was medicinæ doctor (geneesheer) en woonde in het Groenenhuis in de Hofstraat in 's-Heerenberg, tegenover het stadhuis van de voormalige gemeente Bergh. Waarschijnlijk heeft hij in Groningen geneeskunde gestudeerd, want vanuit die stad vestigde hij zich in 1839 in 's-Heerenberg. Hij kon een diagnose stellen door de urine van patiënten te bekijken.

Hij trouwde op 27 september 1844 in Bergh met Gertrude Marie Julie Amalie von Stietz, gedoopt op 10 september 1820 in Emmerik, als dochter van Ferdinand Heinrich von Stietz, majoor, en Julie Schoenefeld.

Bernard had ook een steenfabriek. Vader Derk (geboren in Wehl op 24 maart 1774) oefende volgens gegevens in het gemeentearchief onbevoegd de geneeskunde uit. Derk was autodidact, zijn kennis haalde hij niet uit studie maar uit overlevering en ondervinding. Hij was tabakskoopman, maar ook is bekend dat hij schaapherder was.

Van 1867 tot 1871 was hij lid van de commissie "voor den opbouw der Synagoge".

Bernard overleed 9 februari 1903 te 's-Heerenberg, 86 jaar oud. Hij werd begraven op het oude kerkhof in 's-Heerenberg.

Beeldmateriaal

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bron o.a.